Nieuws

Boze vuurwerkliefhebbers willen politieke partij oprichten

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay © Pixabay
APELDOORN - Het vuurwerkverbod in Apeldoorn gaat hoogstwaarschijnlijk dit jaar in tijdens oud en nieuw. De raad neemt daarover donderdag een besluit. Vuurwerkliefhebbers voelen zich tekort gedaan: "De gemeenteraad wals over ons heen", schrijven zij in een open brief. De politieke partij Traditioneel Apeldoorn moet daar verandering in brengen.
De landelijke actiegroep Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond (HVLV) vindt het zonde dat de Nederlandse vuurwerktraditie wordt afgeschaft in 'een drang van diverse partijen om hun eigen politieke doelen te realiseren'. HVLV meent dat de Apeldoornse politiek daarmee haar taak als volksvertegenwoordiging niet naleeft en niet luistert naar zijn argumenten tegen een verbod.
Vorige week sprak de actiegroep in tijdens een politieke bijeenkomst over de invoering van het verbod en deed daar uit de doeken waarom zo'n verbod geen goed idee zou zijn.

Politieke partij oprichten

"Burgerparticipatie is slechts op papier aanwezig", schrijft de groep. Zij kregen naar eigen zeggen enorm veel reacties van inwoners van Apeldoorn die het oneens zijn met het voorgenomen vuurwerkverbod eind 2021. Mede daarom onderzoekt HVLV samen met de Vuurwerkfederatie de mogelijkheden voor een politieke partij.
Die partij moet Traditioneel Apeldoorn gaan heten, 'een breed gedragen sociale partij' die deelneemt aan de Apeldoornse gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Het idee is om betrokken inwoners en lokale ondernemers te betrekken in die partij. Gezien de steunbetuigingen, denken zij een goede kans te maken bij de verkiezingen volgend jaar.