Nieuws

Streep door Startschotgala op 1 mei in Lichtenvoorde

Het festival zou plaatsvinden op het terrein van de Zwarte Cross.
Het festival zou plaatsvinden op het terrein van de Zwarte Cross. © De Feestfabriek
LICHTENVOORDE - Het op zaterdag 1 mei geplande Startschotgala in Lichtenvoorde is afgelast. Dat laat organisator De Feestfabriek maandagmiddag weten.
De organisatie kreeg naar eigen zeggen veel vragen met betrekking tot het proefevenement. Die vragen waren er ook al over de 538 Oranjedag in Breda. Van veel kanten klonk de afgelopen dagen kritiek op de Fieldlab testevenementen. Een petitie tegen het festival in Breda kreeg 300.000 handtekeningen. Maandagmiddag besloot de gemeente Breda geen vergunning te verlenen voor de 538 Oranjedag.
Vrijwel op hetzelfde moment werd duidelijk dat er ook een streep gaat door het Startschotgala. "We hebben goed contact met Fieldlab Evenementen en gemeente Oost Gelre en volgen alle ontwikkelingen rondom de andere Fieldlabs op de voet. Vanwege de maatschappelijke discussie en druk op de zorg hebben we besloten om het Startschotgala niet te laten plaatsvinden op 1 mei", schrijft De Feestfabriek.
Luister hier naar het gesprek van Frank van Dijk met directeur Ronnie Degen van de Feestfabriek
Eerder lieten het Slingeland ziekenhuis en het SKB in Winterswijk weten het festival onverantwoord te vinden. Het Slingeland zegt daarom blij te zijn dat het festival is geschrapt.

Kaarten uitverkocht

Voor het testevenement op het terrein van de Zwarte Cross waren 10.000 kaarten verkocht. Die gingen binnen elf minuten over de toonbank. Volgens een woordvoerster komt 1 mei echter 'te vroeg'. De organisatie gaat 'nadenken over de mogelijkheden van dit evenement in de toekomst'.
Later wordt bekend welke opties er zijn voor mensen die kaarten hebben voor het Startschotgala. De organisatie praat daar deze week met onder meer de gemeente over.