Nieuws

ROC-docent definitief baan kwijt na kritisch boek

De rechtbank in Arnhem.
De rechtbank in Arnhem. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Docent Paula van Manen is haar baan bij het ROC Nijmegen definitief kwijt. Dat oordeelde het gerechtshof in Arnhem maandag in een hoger beroep. De docent annex schrijfster publiceerde eerder een kritisch boek over een nieuwe onderwijsmethode op de mbo-school.
De relatie met haar werkgever kwam hierdoor onder druk te staan. De rechter ziet geen mogelijkheden meer om de verhoudingen te herstellen.
Wel moet de onderwijsinstelling Van Manen 40.000 euro extra ontslagvergoeding betalen. Volgens het hof heeft de school te snel besloten de docent te schorsen toen haar boek tot ophef leidde. Het ROC heeft met dat besluit 'ernstig verwijtbaar gehandeld', aldus de rechter.

Wanneer krijgen we weer les?

De zaak is het gevolg van het boek Wanneer krijgen we weer les?, gepubliceerd in 2019. Van Manen moest van de school niet lang daarna haar werkzaamheden als docent tijdelijk neerleggen. Op 4 mei 2020 besloot het ROC-bestuur over te gaan tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Makkelijk herleidbaar

De rechter oordeelt dat de schrijfster de namen van collega's en de school in het boek weliswaar heeft gefingeerd. maar dat beschreven personen desondanks makkelijk herleidbaar waren. "Zij had zich moeten realiseren dat dat de samenwerking met diverse collega's zou bemoeilijken. Bovendien heeft zij bedrijfsgevoelige informatie in het boek openbaar gemaakt", oordeelt de rechtbank.