Nieuws

Dolfinarium wordt diervriendelijker; walrussen, tuimelaars en zeeleeuwen weg

Het Dolfinarium heeft de veranderingen maandagochtend bekendgemaakt op een persconferentie.
Het Dolfinarium heeft de veranderingen maandagochtend bekendgemaakt op een persconferentie. © Pixabay
HARDERWIJK - Het Dolfinarium slaat een nieuwe koers in. Dierenverblijven van het grootste zeezoogdierenpark van Europa worden diervriendelijker. Shows worden aangepast, waardoor de dolfijnen geen kunstjes meer hoeven te doen zoals het door een hoepel springen. Een aantal dieren vertrekt uit Harderwijk.
Het park lag al een tijdje onder vuur. Niet alleen dierenbeschermingsorganisaties drongen aan op een andere koers, ook natuur-minister Carola Schouten gaf het park onlangs een flinke tik op de vingers. Zo zouden onder meer de dierenverblijven niet op orde zijn. Het moest allemaal 'diervriendelijker' en 'meer van deze tijd'. Aan die oproep lijkt het park nu dus gehoor te geven.
Dolfinarium wordt diervriendelijker; walrussen, tuimelaars en zeeleeuwen weg

Verblijven diervriendelijker

De dierenverblijven worden diervriendelijker en krijgen een ‘natuurlijker uitstraling’. Om de dieren meer ruimte te geven, gaat ook een aantal dieren het Dolfinarium verlaten. Het gaat om twee walrussen, acht tuimelaars en twee Californische zeeleeuwen. Die gaan allemaal naar een Chinees park.
In de toekomst moet meer aandacht komen voor het natuurlijke gedrag van de dieren en de invloed van de mens op de natuur. Om mensen naar het park te blijven trekken, wordt er ook geld gestoken in andere activiteiten, zoals een waterpark.

Moeilijke jaren

Dolfinarium heeft een aantal financieel zware jaren gekend. Met name tussen 2014 en 2017 had het park het moeilijk. Nadat het ‘technisch failliet’ werd verklaard deed het Spaanse moederbedrijf Aspro Group een financiële injectie van 2,5 miljoen euro. Ook de coronacrisis heeft hard toegeslagen.
'Dolfinarium nieuwe opzet' moet de komende jaren worden uitgevoerd.

Zie ook: