Nieuws

OM: toch straf mishandeling agente

OM: toch straf mishandeling agente
Het Openbaar Ministerie in Zutphen wil dat een 29-jarige vrouw uit Apeldoorn wordt gestraft voor poging tot doodslag op een agente.De Somalische vrouw sloeg 1 augustus vorig jaar met een ijzeren staaf naar het hoofd van de agente, die het zieke kind van de vrouw kwam ophalen.
ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie in Zutphen wil dat een 29-jarige vrouw uit Apeldoorn wordt gestraft voor poging tot doodslag op een agente.De Somalische vrouw sloeg 1 augustus vorig jaar met een ijzeren staaf naar het hoofd van de agente, die het zieke kind van de vrouw kwam ophalen.
Dat gebeurde op het asielzoekerscentrum aan de Loolaan in Apeldoorn. Het kind, een meisje van vijf weken oud, had een hartafwijking en kon zonder operatie niet overleven. De ouders hadden het kind zonder overleg uit het ziekenhuis gehaald. De kinderrechter gaf de politie daarom de opdracht de baby op te halen. De ouders begrepen niet wat er gebeurde, en reageerden agressief. De oudere kinderen stonden met stokken en messen klaar om te voorkomen dat hun zusje werd weggehaald. Terwijl een agent de vader in bedwang hield, sloeg de vrouw een agente met een staaf. De agente kon de slag afweren, maar brak wel haar arm.
Volgens een gezinsvoogd zorgden de ouders goed voor hun kinderen. De baby overleed in maart dit jaar.
De rechter oordeelde dat de vrouw wel schuldig is, maar gaf haar geen straf. Er zou geen ernstig letsel zijn en de rechter vindt het begrijpelijk dat een moeder door het lint ging als autoriteiten binnentreden om een ziek kind mee te nemen.
Het OM had vorig jaar drie jaar cel geëist, waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk. Het vindt dat er wel degelijk sprake is van ernstig letsel. Daarnaast stelt het dat over de persoonlijkheid van de vrouw weinig bekend is, omdat de vrouw onvoldoende heeft meegewerkt aan een onderzoek. De psychiater en de psycholoog konden geen conclusies over haar trekken. De vrouw is naar het buitenland vertrokken.

Reactie politievakbond

Politievakbond ACP is blij dat het OM in beroep gaat tegen de uitspraak. Volgens woordvoerder Wiep van der Pal gaat er een verkeerd signaal van uit. "Wij zijn bang dat het signaal wordt afgegeven dat als je een goede reden hebt, dat je dan een agent mag slaan. Of erger. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Politiemensen zijn mensen die 24 uur per dag onze veiligheid in het oog houden. Die moet je heel erg beschermen."
Strafrechtdeskundige Henny Sackers vindt dat een begrijpelijke reactie, maar hij acht het nagenoeg uitgesloten dat andere mensen een beroep op dit vonnis zouden kunnen doen om zichzelf vrij te pleiten in een vergelijkbare situatie. Volgens hem zullen er heel bijzondere omstandigheden zijn geweest die de rechter tot deze uitspraak brachten. Sackers zegt dat een uitspraak als deze niet vaak voorkomt.