Nieuws

Zuilichem komt in opstand tegen tweede woonlocatie voor arbeidsmigranten

Met ruim duizend handtekening stappen bewoners van Zuilichem dinsdag naar het college van Zaltbommel.
Met ruim duizend handtekening stappen bewoners van Zuilichem dinsdag naar het college van Zaltbommel. © Omroep Gelderland
ZUILICHEM - Met ruim duizend handtekening stappen inwoners van Zuilichem dinsdag naar het college van Zaltbommel. Ze maken zich zorgen over de komst van een tweede woonlocatie voor arbeidsmigranten. Ze denken dat het te belastend is voor het kleine dorp.
Er woont maar een handvol mensen aan de doodlopende Parallelweg bij Zuilichem. Het is een smalle weg waar auto's elkaar niet zomaar kunnen passeren. Een grootschalige huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten zien bewoners dan ook niet zitten.
Sjaak en Bea van 't Hoog hebben er een zorgboerderij met dagbesteding. “De cliënten gaan hier op de weg vaak wandelen met de hond, maar dat wordt straks gevaarlijk met zoveel verkeer”, voorspelt Sjaak. Ook andere aanwonenden vrezen voor de verkeersdrukte als er een grote huisvestingslocatie aan de weg komt. Daarom zijn ze in verzet gekomen.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Al ruim duizend handtekeningen verzameld tegen woonlocatie arbeidsmigranten

Steun uit heel Zaltbommel

Ook in de rest van het dorp, maar ook daarbuiten, is veel verzet. Buurtbewoonster Frandirka Dingemans heeft handtekeningen uit heel Zaltbommel gekregen tegen het plan.
Dorpsbewoonster Letty Bruggeman vertelt tegen Omroep Gelderland dat een tweede grote huisvestingslocatie veel te veel is. “Er komt binnenkort al een grote locatie in het voormalige zakencentrum Heere van Suylighem. Dat zijn al 150 mensen. Als er dan nog eens 150 bij komen, dan is dat veel te veel voor een klein dorpje”, benadrukt Letty.
Frandirka hoopt dat het plan niet doorgaat. De nieuwe locatie komt binnen 750 meter van de Heere van Suylighem te staan en dat mag niet volgens de eigen regels van de gemeente, zegt Frandirka. Bovendien is het verkeer echt een probleem.
De gemeente laat weten dat het plan dat nu door de initiatiefnemers is ingediend niet goed is. Ze wil met hen in gesprek.