Nieuws

Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen.
Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen. © ANP
ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
Uit onderzoek zou volgens GroenLinks-raadslid Marie José Navis blijken dat mensen die bijverdienen naast hun bijstandsuitkering, vervolgens makkelijker een baan vinden. In principe mogen mensen in de bijstand wettelijk niets bijverdienen, legt zij uit.
"Inkomsten worden alleen vrijgelaten tot maximaal 220 euro en voor maximaal 6 maanden", weet Navis. "Dit idee maakt gebruik van een ander deel van de wet, waarin staat dat gemeenten gebruik kunnen maken van de uitstroompremie, als dit naar oordeel van het college bijdraagt aan arbeidsinschakeling."

Toeslagen?

Heel erg mooi als dit in de vorm van een premie kan, vindt PvdA-raadslid Ria de Vries. "Dan komen mensen redelijk in de buurt van het minimumloon, wat hen helpt om rond te komen." Wel wil De Vries ervoor zorgen dat dit mensen vervolgens niet in hun toeslagen raakt.
Naast GroenLinks en PvdA willen DENK Verenigd Arnhem, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en Arnhem Centraal het initiatief omarmen. De SP diende er zelfs al een voorstel voor in. Die partijen hebben samen een meerderheid in de gemeenteraad, waardoor dat het zal halen.

'Passief en moedeloos'

"Mensen in de bijstand hebben het steeds zwaarder gekregen in de loop der jaren. Dat maakt mensen passiever en moedeloos", ziet Lea Manders (Arnhem Centraal).
D66 twijfelt nog. "Op zich vinden wij het idee van bijverdienen naast de bijstand, als opstap naar werk, geen verkeerd idee", betoogt fractievoorzitter Mattijs Loor. "Maar het is natuurlijk wel de vraag wat dit betekent voor mensen met een minimuminkomen die níet daarnaast in de bijstand zitten. Je zou grote verschillen kunnen krijgen tussen mensen in een vergelijkbare situatie."

'Niet eerlijk voor werkenden'

En die vermeende scheve verhoudingen is reden voor de PVV om tegen het plan te zijn. "Het is niet eerlijk ten opzichte van de Arnhemmers die werken en vaak ook op minimumniveau leven. Krijgen zij dan 500 euro naast hun betaalde baan?", vraagt fractievoorzitter Coen Verheij zich af.
"Als bijstandsgerechtigden een baan kunnen vinden waarbij ze 500 euro verdienen, dan winnen ze niet alleen 500 euro aan zelfstandigheid, maar ook een sociaal netwerk, werkervaring en een betere toegang tot de arbeidsmarkt." Dat moet volgens Verheij voldoende prikkel zijn.

'Landelijk regelen'

De VVD denkt dat een hoger minimumloon of meer mogen bijverdienen, zonder de bijstand te verliezen, kan helpen om mensen zo snel mogelijk weer op eigen benen te laten staan, legt raadslid Steffenie Pape uit. Haar partij wil dat alleen niet lokaal regelen. "Wij vinden dat de landelijke politiek hier een gebalanceerde keuze in moet gaan maken."

Zie ook: