Nieuws

Jaar cel voor voormalig eigenaren Chickfriend in fipronilzaak

Eieren worden vernietigd.
Eieren worden vernietigd. © ANP
BARNEVELD - De voormalig eigenaren van de Barneveldse bedrijven Chickfriend en Chickclean moeten de gevangenis in voor hun aandeel in de fipronilcrisis. De rechtbank in Zwolle veroordeelt de mannen uit Barneveld en Nederhemert tot een jaar cel.
Het duo spoot in honderden kippenstallen een bestrijdingsmiddel tegen bloedluis, met daarin het verboden fipronil. Daardoor moesten miljoenen 'fipronileieren' en vervuilde kippen worden vernietigd. Ook werden bedrijven gesloten.

'Wondermiddel'

De oud-eigenaren van Chickfriend en Chickclean zeiden het middel met fipronil via een Belgische leverancier te hebben verkregen en daarbij te goed van vertrouwen zijn geweest toen hen werd voorgespiegeld dat het legaal was. Ze wisten naar eigen zeggen niet wat de samenstelling was van het mengsel, dat werd gezien als 'wondermiddel' tegen bloedluis. De verdachten gaven wel toe dat ze chemische stoffen hebben verstopt en weggehaald.
Volgens de rechter maakte het duo bewust gebruik van de verboden stoffen en deden ze er geen onderzoek naar. Ze hebben het middel verkocht in de wetenschap dat het gevaarlijk was voor de gezondheid. Voor zover bekend is niemand ziek geworden van fipronil, maar volgens de rechter had dat wel kunnen gebeuren.
Het Openbaar Ministerie (OM) had 24 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan 6 voorwaardelijk. Ook werd een geldboete geëist van 50.000 euro voor de twee bedrijven.
De rechter legt alleen een voorwaardelijke boete op, zodat er meer geld overblijft voor gedupeerde pluimveehouders. De crisis zorgde naar schatting van de Wageningen Universiteit voor een schadepost van 100 miljoen euro voor de pluimveesector.

Zie ook: