Nieuws

Rechtszaak fatale mishandeling 'pedojacht' duurt twee dagen

Op de plek waar Kruitwagen het leven liet, legden passanten bloemen neer.
Op de plek waar Kruitwagen het leven liet, legden passanten bloemen neer. © archief Omroep Gelderland
ARNHEM - De rechtbank in Arnhem trekt twee dagen uit voor een strafzaak tegen vijf jongeren. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de fatale mishandeling in het Arnhemse Spijkerkwartier op 28 oktober. Daarbij kwam de 73-jarige Arnhemmer Jan Kruitwagen om het leven. De meesten zijn minderjarig, hun zaken worden achter gesloten deuren behandeld, op 13 en 14 april.
Een van de verdachten, een jongeman uit Rozendaal, was 18 jaar en dus meerderjarig op de dag van de fatale mishandeling. De rechtbank behandelt ook zijn zaak achter gesloten deuren. De rechtbank kiest daarvoor om de privacy van de nabestaanden van Kruitwagen en die van de minderjarige medeverdachten te beschermen.
De verdachten komen uit Rozendaal, Westervoort en Arnhem.
Het Openbaar Ministerie ging er destijds van uit dat de tragische dood van de Arnhemmer het gevolg was van een uit de hand gelopen pedojacht. De advocaat van een 15-jarige verdachte sprak de term pedojacht tegenover Omroep Gelderland tegen.

Ook andere geweldsincidenten

Bij het politieonderzoek naar de dood van de gepensioneerde leraar van het Titus College in Velp kwamen ook 'andere geweldsincidenten' aan het licht, meldt de rechtbank. Drie minderjarigen worden van betrokkenheid verdacht. Hun zaak is op 12 april, ook achter gesloten deuren.
De rechtbank wil in de week van 3 mei uitspraak doen.

Zie ook: