Nieuws

Arnhemmer betaalt tot juni per afvalzak

De opening van een ondergrondse container.
De opening van een ondergrondse container. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Per 1 juni stopt het betalen per zak restafval in Arnhem. Ook gaan op die datum de ondergrondse containers van het slot en is de afvalpas dus niet meer nodig. Dat stelt het college voor nadat de raad gehoor heeft gegeven aan de oproep van het volk, dat het huidige systeem in een referendum afschoot.
Die tijd heeft het stadsbestuur namelijk nodig om de administratieve en financiële boekhouding op orde te krijgen voor de wijziging. Nu betaalt elke inwoner nog een vast tarief, aangevuld met 80 eurocent voor elke zak restafval van 30 liter. Dat wordt straks weer, net als voorheen, een verhoogd vast tarief met onderscheid tussen één- en meerpersoonshuishoudens. Hoeveel dat precies wordt, moet nog worden doorgerekend.

Openingen vergroten duurt twee maanden

Ook moeten de containers weer geschikt worden gemaakt voor 60 literzakken. Die aanpassingen worden ook vanaf 1 juni doorgevoerd, maar duren alles bij elkaar twee maanden. Dat moet dus eind juli gereed zijn. De raad beslist nog of hij akkoord is met het collegevoorstel.
Met het stoppen van het diftar, is nog geen keuze gemaakt voor een nieuw systeem van afval scheiden en verwerken. Daarvoor wil het college tussen augustus en oktober met een voorstel komen.

Afvalpas mogelijk terug

Daarbij kan worden gedacht aan een systeem waarbij restafval en plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (pbd) door machines worden gescheiden, schrijft het college. Ook wordt een herinvoering van de afvalpas niet uitgesloten, maar dan zonder te hoeven betalen per zak. Dat zou afvaltoerisme uit omliggende gemeenten en het aanbieden van illegaal bedrijfsafval tegen kunnen gaan.

Zie ook: