Instellingen

VIDEO | Zo wordt de Passion Achterhoek gemaakt

Er is druk gerepeteerd.
Er is druk gerepeteerd. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Het is dit jaar net even anders dan anders. Het liefst had Aad Witteveen de Passion Achterhoek opgevoerd met toeschouwers, maar vanwege corona kan dat niet. Daarom is er een speciale televisieversie gemaakt. We spraken met de makers.
"Eind december zijn we al bezig met de teksten", vertelt regisseur Aad Witteveen. "In januari ga ik meestal spelers zoeken. Door de hele Achterhoek, ik bel iedereen." Maar een goede acteur is niet zomaar gevonden. "Een monoloog van tien/vijftien minuten, dat moet een professional doen. Die moet dat zo kunnen brengen. Er zijn maar weinig amateurs die dat kunnen. Ik wou dat ik het kon."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Zo wordt de Passion Achterhoek gemaakt
Het script is geschreven door predikant Hans Hinkamp uit Lichtenvoorde. "Het is nu vijf jaar lang dat ik teksten schrijf. De uitdaging was dit jaar, in verband met corona, dat een spelsituatie met meerdere mensen niet kan. Dus toen kwamen we uit op monologen. Dat vraagt heel veel van de spelers."
De Passion wordt ook landelijk opgevoerd, maar toch is er een wezenlijk verschil. "Daar wordt gezongen door bekende namen die dan ook nog een tekst hebben", legt Witteveen uit. "Wat wij proberen is om het emotionele gedeelte te laten dragen door de acteurs. Dan moet de muziek het ondersteunen, het gevoel volmaken. Zo moet het in elkaar overlopen."
Bekijk hieronder de hele Making Of van de Passion Achterhoek.
Bekijk hieronder de hele Passion Achterhoek.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!