Instellingen

Rijschoolhouder haalt verhaal bij Pechtold: 'Het CBR doet er niet alles aan'

Twan Leferink van Verkeersschool Voskamp uit Warnsveld.
Twan Leferink van Verkeersschool Voskamp uit Warnsveld. © Jolande Verheij/RTV Oost

DEVENTER - Tientallen boze rijschoolhouders hebben zich vrijdagochtend gemeld bij het CBR in Deventer. Ze spraken daar hun ongenoegen uit over CBR-directeur Alexander Pechtold. Die wijt de forse achterstand in het aantal afgelegde rijexamens ten dele aan het lage slagingspercentage binnen rijscholen.

Op dit moment moeten er nog zo'n 600.000 examens worden afgenomen. In een brief die het CBR stuurde aan rijschoolhouders schrijft de organisatie dat het slagingspercentage in korte tijd met zo'n tien procentpunt omhoog moet. Dat bevordert de doorstroom en verkleint de wachtrij van aspirant-leerlingen die met rijlessen willen starten.

Bekijk de reportage. De tekst gaat daaronder verder.

Boze rijsschoolhouders protesteren tegen CBR-baas Pechtold

Ook Twan Leferink van Verkeersschool Voskamp uit Warnsveld toog vrijdag naar Deventer. Ter ondersteuning van de rijschoolbranche, verduidelijkt hij, om mederijschoolhouders te ondersteunen die veel zwaarder zijn getroffen dan hijzelf.

Problemen in de branche

Zelf heeft de Warnsveldse rijschoolhouder personeel in dienst, voor wie hij een regeling heeft kunnen treffen. De meeste rijschoolhouders zijn echter eenpitters, die van veel regelingen geen gebruik hebben kunnen maken. "De problemen in de branche zijn vrij groot", zegt Leferink. "We lopen tegen achterstanden aan en zitten met veel leerlingen die hun theorie-examen nog niet gehaald hebben, omdat het CBR nog veel examens open heeft staan. Dus er komen er straks veel in de problemen, de klad komt erin."

Hij wil laten zien dat hij meewerkt, maar werkt ons ook tegen

Leferink nam eerder met collega's deel aan een overleg met het CBR. Daarbij werden oplossingen aangedragen om de uitgestelde examens alsnog in te halen en de wachtrij te verkorten. "Het CBR veegde daarbij eigenlijk al onze ideeën van tafel", zegt Leferink. "Vandaag is Alexander Pechtold hier, en dat snap ik: hij wil laten zien dat hij wel wil meewerken. Maar aan de andere kant werkt hij ons tegen, daar hebben wij een dubbel gevoel bij."

"Naar de buitenwereld en naar de media toe wil hij laten zien: we doen er echt alles aan. Maar dat doen ze eigenlijk niet. Helaas", aldus Leferink. Hij hoopt dat de protestactie van vrijdag, waaraan zo'n 75 rijscholen deelnamen, iets oplevert. "Maar ik ben bang dat er niet zo heel veel verandert."

Irene ten Voorde sprak op Radio Gelderland met Twan Leferink.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!