Nieuws

Omwonenden opgelucht: 60 kilometer op dodenweg

Op de weg Kanaal Zuid gaat het vaak mis, zoals hier onlangs in Lieren.
Op de weg Kanaal Zuid gaat het vaak mis, zoals hier onlangs in Lieren. © Luciano de Graaf
APELDOORN - Een proef met 60 kilometer per uur op de weg Kanaal Zuid is niet uitvoerbaar als je verder niets aan de weginrichting verandert. Dat concluderen VVD, Lokaal Apeldoorn en wethouder Wim Willems. Toch wil een meerderheid van de raad dat de proef snel van start gaat.
Samen met SGP en CDA willen VVD en Lokaal Apeldoorn eerst het onderzoek van de gemeente afwachten voordat Apeldoorn actie onderneemt. Want 60 kilometer per uur handhaven kan dus pas nadat duidelijk is wat er met die weg moet gebeuren. De politie geeft aan niet actief te kunnen controleren op snelheid als de situatie verder bij het oude blijft.

'Nul slachtoffers'

Wethouder Wim Willems drong nog zo aan bij de raad: "Geef mij nu even tijd om ons onderzoek naar Kanaal Zuid af te ronden." Hij werpt de suggestie dat zo'n onderzoek vertragend werkt verre van zich: "Dit college staat voor nul verkeersslachtoffers."
Willems zegt daar alles aan te willen doen, maar wel in de voor hem juiste volgorde.
Zijn aandringen ten spijt, de meeste raadspartijen willen echt nu actie vanwege het aantal zware en soms dodelijke ongevallen op de weg. Die snelheid moet omlaag, in afwachting van een structurele oplossing.
Nu de motie is aangenomen, zal Willems daar toch mee aan de slag moeten. Omwonenden zijn opgelucht: dit is een eerste stap in de richting die zij graag op willen. "Ik zie dit echt als een breekijzer", reageert buurtbewoner Rijk Gerritsen opgetogen.

Zie ook: