Nieuws

Bizar: hommelkoninginnen maken trektochten van honderden kilometers

NIJKERK - Hommelkoninginnen leggen in hun zoektocht naar geschikt leefgebied honderden kilometers af. Het tot voor kort onbekende gedrag van de hommelkoninginnen werd toevallig opgemerkt door vogelaars.
Het viel vogelaars op dat er wel erg veel hommels voorbij vlogen. Daarop gingen ze de langszoemende pluizenbollen tellen. Op een zeer goede dag vlogen er meer dan 11.000 hommelkoningen langs een telpost. Bestuivingsonderzoeker Thijs Fijen bezoekt samen met BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink Arkemheen bij Nijkerk. De natte polder trekt ieder voorjaar grote aantallen grutto's, kieviten en andere weidevogels. Het is ook een van de beste plekken van Gelderland om verschillende soorten hommels aan het werk te zien...
Luister naar de radioreportage (1-3)

Harde werkers

Alleen hommelkoninginnen overleven de winter, de mannetjes en werksters gaan dood. Vanaf eind maart gaat de hommelkoningin op zoek naar een goede plek om een nest te bouwen. Muizenholletjes zijn bijvoorbeeld heel geschikt, vertelt Fijen. De koningin legt eitjes waaruit de werksters worden geboren.
Voor de koningin is het een drukke periode, want al die mondjes moeten door haar gevoed worden. Als de eerste groep werksters volgroeid is, nemen deze koninginnedochters het werk over. De koningin zelf gaat door met het leggen van eitjes, zodat het nest groeit. Rond juli bestaat zo'n nest uit honderden hommels. Uiteindelijk worden er ook mannetjes en nieuwe koninginnen geboren, zodat het volgende seizoen de cyclus weer opnieuw kan beginnen.
Op de Zeedijk in Nijkerk speurt een aardhommel ondertussen de dijk af. Voor de kleurrijke bloemen heeft dit insect geen aandacht. Fijen legt uit waar de hommel mee bezig is...
Luister naar de radioreportage (2-3)

Hommels met antenne

Afgelopen week heeft Fijen samen met andere onderzoekers een aantal bijen uitgerust met een piepklein zendertje. Zo hopen ze uiteindelijk meer te leren over de hommeltrek. Op de vraag waarom de pluizenbollen soms massaal besluiten hun heil elders te zoeken, heeft de ecoloog van de Wageningen Universiteit al wel een antwoord. Ook ontdekte hij dat een beetje tegenwind ze niet tegenhoudt. Sterker nog, ze lijken er zelfs baat bij te hebben...
Luister naar de radioreportage (3-3)

Even helemaal uitgeput

De eerste weken van het vroege voorjaar zijn zeer vermoeiend voor hommelkoninginnen. Door hun lompe lichaam zijn het ook al niet de beste vliegers. Sommige hommels raken zo uitgeput dat ze niet meer verder kunnen vliegen. Je kunt de hommel helpen om weer op krachten te komen door een beetje suiker op te lossen in lauw water. Als je de hommelkoningin hiervan laat drinken, zal ze weer op krachten komen.
We hebben niets van hommels te vrezen. De diertjes zijn niet agressief en zullen alleen steken als ze in het nauw gedreven zijn. Dankzij hun grote, harige lichaam en vaak ietwat onhandige vliegkunsten zijn hommels zeer effectief voor de bestuiving van bloemen. Belangrijke beestjes dus.
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.