Nieuws

Arnhemse politiek respecteert uitslag referendum: streep door afvalbeleid

Arnhemse politiek gaat mee met referendum: streep door afvalbeleid.
Arnhemse politiek gaat mee met referendum: streep door afvalbeleid. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Arnhemse politiek respecteert de referendumuitslag waarin de bevolking zich in meerderheid uitsprak tegen het huidige afvalbeleid. Alleen GroenLinks, CDA en Partij voor de Dieren bleven achter het systeem van betalen per zak restafval staan.
Een raadsmeerderheid had al aangegeven de bevolkingsraadpleging te zullen volgen. Dat besluit viel formeel woensdagavond. Dat betekent dat de raad nu zegt te willen stoppen met het betalen per afvalzak, de ondergrondse containers van het slot wil halen en de openingen wil vergroten zodat er weer 'een normale afvalzak in past'.
Dat wil overigens niet zeggen dat er direct iets verandert. Het college komt met een voorstel hoe het dat uit wil voeren, legt burgemeester Ahmed Marcouch uit. Daar wordt de kersverse wethouder Bob Roelofs verantwoordelijk voor. Een veel genoemd alternatief is nascheiden, waarbij het restafval en de plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken (pmd) door machines worden gescheiden.

Spoeddebat

De SP, die ook het initiatief nam voor het referendum, kondigt een spoeddebat aan om zo snel mogelijk duidelijk te krijgen wat er wanneer gaat gebeuren.