Nieuws

Roel Venderbosch tekent zijn eigen muzikale jeugd: 'Door de bandjes heb ik de wereld ontdekt'

Twee pagina's uit het stripboek 'Hoe noemen we de band' van Roel Venderbosch.
Twee pagina's uit het stripboek 'Hoe noemen we de band' van Roel Venderbosch. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - 'Hoe noemen we de band'. Zo heet de nieuwste graphic novel van de Achterhoekse illustrator en striptekenaar Roel Venderbosch. Het boek beslaat maar liefst 96 pagina's en beschrijft de eerste stappen die Venderbosch als tiener zette in de wereld van de muziek. En de eerste twee van 26 (!) bands waarin hij heeft gezeten.
Een wereldberoemde muzikant is hij nooit geworden, maar Roel Venderbosch werkt als illustrator en animator nauw samen met Daniël Lohues en de mannen van Racoon.
"Ik werk graag samen met Lohues", zei Venderbosch woensdag op Radio Gelderland tegen Eric van den Berg toen die hem belde over diens stripboek. "Het is een beetje pingpongen dat we doen. Ideetjes over en weer. Hij is heel fijn om samen mee te werken."
Maar dat stripboek? Dat idee had de in Nijmegen woonachtige geboren Aaltenaar al een paar jaar. Venderbosch wilde aanvankelijk een hele trits strips maken over zijn avonturen in bands, maar zijn uitgever was minder enthousiast. "Dat wordt wel druk, zei die, houd het wat kleiner. Ik broed nu wel op deel twee."
Venderbosch aan het werk.
Venderbosch aan het werk. © archief Omroep Gelderland
Nederlandstalig zingen was niet cool
Muziek loopt als een rode draad door zijn leven. Het was de tijd van Toontje Lager, Doe Maar en Het Goede Doel. En spijt heeft Venderbosch nooit gehad van zijn pogingen om de muziek in te gaan.
"Wij wilden ook een Nederlandstalige naam hebben, maar Nederlandstalig zingen was niet cool. Door al die bandjes ben ik geworden wat ik ben. Dat geldt volgens mij voor heel veel mensen van mijn generatie. Muziek is onlosmakelijk verbonden met wie je wilt worden. Ik heb door die bandjes de wereld een beetje ontdekt. Vrienden gemaakt. De liefde ontdekt."
Kijk hier een reportage met Roel Venderbosch in Uit met Esther terug.
Hoe heette zijn eigen eerste bandje eigenlijk? "Lekkage. De meeste mensen moesten er wel om lachen. Dat was best een goede naam toen. Je kunt uren bomen in de kroeg over een goede naam, maar die zijn allemaal al ingepikt: U2, The Rolling Stones. Daar heb je meteen een beeld bij."