Nieuws

'Dit is een beetje vrijheid dat we nog hebben', politie weg uit Park Sonsbeek

Het is ook woensdag erg druk in het Sonsbeekpark in Arnhem.
Het is ook woensdag erg druk in het Sonsbeekpark in Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Ondanks het alcoholverbod in Park Sonsbeek in Arnhem, waren er woensdag veel jongeren met drank te vinden. Heel strikt werd het verbod niet gehandhaafd.
Vanwege de avondklok die voor het eerst om 22.00 uur inging, was het stadspark op dat tijdstip leeg. Bezoekers hebben veel troep achtergelaten, dat donderdagochtend wordt opgeruimd. Politieagenten hadden woensdag kort voor 21.00 uur het stadspark verlaten.
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) waren eerder die avond begonnen met het handhaven van het alcoholverbod in het stadspark. Er mocht sinds 15.00 uur geen alcohol worden gedronken.

'Genoeg groepjes hier'

Dat verbod werd toen de avond vorderde niet strikt gehandhaafd, was de indruk van verslaggever Maurits Straatman die al uren in het park was. "Er zijn nog genoeg groepjes hier."
Hij sprak jongeren in het park. "Ik snap wel dat ze handhaven", zei een van hen. Maar een ander verdedigde zich: "Ze nemen al veel vrijheid van ons in, dit is een beetje vrijheid dat we nog hebben. Ik geloof ook niet dat corona buiten besmettelijk is."
Het was net als dinsdag een dag later erg druk in het stadspark nabij het Centraal Station; het alcoholverbod werd de eerste uren niet gehandhaafd.

'Het werkt nu niet'

"Het verbod werkt nu niet", constateerde verslaggever Maurits Straatman 's middags al vanuit het park. "Er worden blikjes bier en flessen wijn genuttigd. Jongeren klonteren hier samen, dus ook de anderhalvemetermaatregel wordt niet gehandhaafd."
Jongeren die hij sprak, erkenden dat. "Die anderhalve meter is niet te houden", zei een van hen.
Bekijk de beelden, de tekst gaat eronder verder.
Jongeren in Park Sonsbeek negeren alcoholverbod: 'Ze nemen ons al veel vrijheid af'
Vanaf ongeveer 18.30 uur traden politieagenten en boa's wel handhavend op. "Bezoekers worden gesommeerd hun drank weg te bergen in tassen en niet meer te gebruiken. Wie daar niet naar luisterde, werd gevraagd het park te verlaten", aldus verslaggever Straatman. "Enkele mensen hebben het park daarop al verlaten."
Het alcoholverbod in het stadspark geldt voor onbepaalde tijd en alleen daar. In andere Arnhemse parken, zoals Angerenstein en Presikhaaf, geldt het verbod niet.