Nieuws

Edith werkt op een gesloten afdeling: 'Het is hollen of stilstaan'

Edith Rap werkt op een gesloten afdeling.
Edith Rap werkt op een gesloten afdeling. © Omroep Gelderland
WOLFHEZE - "Sommige mensen vallen tussen de wal en het schip." De 25-jarige Edith Rap werkt bij Pro Persona in Wolfheze op een gesloten afdeling en probeert in deze bijzondere soort zorg iets voor hen te kunnen betekenen. Ze wordt er blij van als ze deze patiënten een wat menselijker leven kan laten leiden.
De patiënten die hier verblijven hebben een hersenziekte en daarbij een psychiatrisch probleem. Ze worden hier zowel vrijwillig als gedwongen met maatregel opgenomen. "Dit werk past bij me. Iedere dag is anders, het is hollen of stilstaan, het kan alle kanten op. En dat maakt het zo leuk", vertelt de senior verpleegkundige.
Vanwege corona staat de zorg vol in de schijnwerpers. In Hart voor Zorg duikt presentatrice Sonja Booms in deze gevarieerde wereld, waar leven en dood dicht bij elkaar staan. Door de ogen van de zorgverlener ontdekt Sonja de mooie en minder mooie kanten van zorg. Hart voor Zorg is elke donderdag vanaf 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland.

Meer psychiatrische aandoeningen

Het afgelopen jaar is het aantal psychiatrische aandoeningen door corona toegenomen. Het lijkt erop dat er langzamerhand wat meer aandacht voor deze problematiek komt.
Op het werk bij Edith is het nog een stapje heftiger. Zij werkt met patiënten met een psychiatrische aandoening, waar ook mensen met niet aangeboren hersenletsel verblijven. Zoals Majorie met de ziekte van Huntington, waarbij je hersencellen afbreken en Jaimy, een gevoelige jongen die door een moeilijk verleden zoveel drugs heeft gebruikt dat hij daardoor onherstelbaar hersenletsel heeft opgelopen.
Duofietsen op het terrein van Pro Persona.
Duofietsen op het terrein van Pro Persona. © Omroep Gelderland

Regelmatig een akkefietje

Het geeft meteen de diversiteit en uitdaging aan van het werk van Edith. En dan ontstaat er voor het oog van Sonja ineens een agressie-moment en moet de senior verpleegkundige ingrijpen. Door rustig te blijven en doordat ze precies weet hoe te handelen, is het akkefietje snel gesust.
Beluister de podcast van Sonja:
"De invloed van een jaar corona is hier voelbaar. Want hoe leg je aan mensen met hersenletsel de anderhalvemeterregel uit en vertel je dat er geen bezoek mag komen, terwijl je toch al uit je vertrouwde omgeving bent. En dan moeten we ook een mondmasker dragen wat onbegrip oplevert en voor patiënten soms bedreigend overkomt", legt Edith uit.
"En deze mensen hebben regelmatig last van afasie, waardoor ze niet goed meer uit hun woorden kunnen komen. Dan kan irritatie snel om de hoek komen kijken voor een patiënt", gaat ze verder.
Edith zou het zo fijn vinden als de psychiatrie wat meer geaccepteerd wordt. "Net als een gebroken been of een griepje. Het komt zoveel voor."