Nieuws

Verkeersexpert over dodenweg Apeldoorn: 'Dit heb ik nog nooit meegemaakt'

Peter Buter en Rijk Gerritsen langs de gevaarlijke weg Kanaal Zuid in Apeldoorn.
Peter Buter en Rijk Gerritsen langs de gevaarlijke weg Kanaal Zuid in Apeldoorn. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Gaat er eindelijk iets veranderen aan de Apeldoornse 'dodenweg' Kanaal-Zuid? Wethouder Wim Willems sprak woensdag met buurtbewoners, maar zegde niets toe. Donderdagavond staat het onderwerp opnieuw op de agenda tijdens de raadsvergadering. Volgens expert Peter Buter kunnen maatregelen niet snel genoeg komen.
Buter schoof namens Veilig Verkeer Nederland (VVN) aan bij het gesprek met Willems en de buurt. Hij nam eerder al een kijkje bij de weg en reageert ontzet: "Toen ik hier de eerste keer reed, schrok ik echt. Ik dacht: dit kan niet waar zijn. Dit is uniek hoor, ik heb dit soort wegen nog nooit meegemaakt. "

Snelheid direct omlaag

Hij werd door de buurt ingeschakeld om de ernst van de situatie te onderschrijven. Dat doet hij volmondig. De snelheid moet wat hem betreft zo snel mogelijk worden teruggebracht tot 60 kilometer per uur. Nu verschillen de snelheden nog, wat verwarrend werkt. Daarnaast moet de weg veel eenduidigere belijning krijgen. Een algeheel en duidelijk inhaalverbod kan wat hem betreft ook bijdragen aan een veiligere weg.
Bekijk hier een video over de weg, tekst gaat eronder verder:
Verkeersexpert over dodenweg Apeldoorn: 'Dit heb ik nog nooit meegemaakt'
Aanwonenden van Kanaal-Zuid stuurden onlangs een brandbrief naar de gemeente. Om hun brief kracht bij te zetten, knoopten zij zwarte rouwbanden om tientallen bomen. Bij die bomen ging het in de afgelopen tijd al mis.

'Je ziet de ongelukken ontstaan...'

In ruim een jaar tijd kwam het drie keer tot een dodelijk ongeval op Kanaal Zuid, nog veel vaker gebeurden er (zware) ongelukken, maar zonder noodlottige afloop. Omwonende Rijk Gerritsen: "En dan zijn er nog de bijna-ongelukken. Als je hier een dagje langs het Kanaal gaat posten, zie je ze voor je ogen ontstaan."
Gerritsen had meer gehoopt van het gesprek met de wethouder: "We verschillen nog wel van mening. Vooral over het tijdspad dat wij voor ogen hebben. Als buurt hopen wij van de wethouder echt concrete toezeggingen te krijgen over maatregelen op Kanaal Zuid."

Dodelijke kruising

Achter Gerritsen raast het verkeer langs. Het is soms lastig elkaar te verstaan. Hij vervolgt: "Er is hier een kruising waarop al 12 dodelijke slachtoffers vielen, dit kan zo niet langer." Peter Buter van VVN: "Als ik wegbeheerder was, dan zou ik geen moment aarzelen. Deze weg is niet geschikt voor 80 kilometer per uur."
Tekst loopt verder onder de foto:
Op de weg Kanaal Zuid gaat het vaak mis, zoals hier onlangs in Lieren.
Op de weg Kanaal Zuid gaat het vaak mis, zoals hier onlangs in Lieren. © Luciano de Graaf
Hij vertelt dat hij de verkeersadviseur van de politie sprak en die geeft aan dat handhaving geen probleem is, maar dat moet dan in combinatie met het inhaalverbod en herinrichting van de weg. Want een weg waar je 60 mag ziet er anders uit dan een weg waar je 80 mag rijden.
In juni wordt overigens een fiks deel van Kanaal Zuid onder handen genomen. Dat zou volgens Buter hét moment zijn om dáár (alvast) met handhaving te starten. Een meerderheid van de gemeenteraad beslist vanavond over een proef om van de gehele weg 60 kilometer te maken en het lijkt erop dat dit plan het gaat halen.
Toch blijft het de vraag hoe dat plan er in de praktijk uit komt te zien. Als niet de gehele weg wordt heringericht, denken politie en wethouder Willems dat handhaving over het gehele traject onbegonnen werk is.

Zie ook: