Instellingen

De zoektocht naar informatie over dode baby Sem gaat verder

De politie deelde zaterdag flyers uit aan mensen in Doetinchem.
De politie deelde zaterdag flyers uit aan mensen in Doetinchem. © Omroep Gelderland
Dode baby Sem: politie gaat vandaag flyeren in Doetinchem.
Dode baby Sem: politie gaat vandaag flyeren in Doetinchem. © Omroep Gelderland
Dode baby Sem: politie gaat vandaag flyeren in Doetinchem.
Dode baby Sem: politie gaat vandaag flyeren in Doetinchem. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Met man en macht is de politie de komende tijd opnieuw bezig met baby Sem. Zaterdag flyerden agenten daarom in de binnenstad van Doetinchem en in de wijk De Hoop. Ook reed een zogeheten mobiel medialab rond, waar mensen meer informatie over de zaak kunnen krijgen.
Spelende kinderen vonden het jongetje Sem in januari 2006 dood in een vijver in Doetinchem. Nu, vijftien jaar later, hoopt de politie stukje bij beetje meer te weten te komen.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Dode baby Sem: politie hoopt zaak na vijftien jaar op te lossen
Ook is voetbalclub De Graafschap bij de zaak betrokken. De wedstrijd op 2 april tegen FC Dordrecht zal in het teken staan van Sem. Komende dinsdag komt de zaak langs in het televisieprogramma Opsporing Verzocht en een dag later in Bureau GLD van Omroep Gelderland. Daarnaast roept de politie iedereen die nog tips heeft zich te melden.

Achtergrond

Het is op 29 januari 2006 niet alleen een schok voor de buurt, maar een schok voor iedereen: in de Kapperskolk in Doetinchem vinden twee kinderen het lichaam van een baby, vastgevroren in het ijs. De twee denken eerst dat het gaat om een pop. Maar als ze hun ouders erbij halen en vervolgens ook de politie, blijkt het te gaan om een pasgeboren jongetje.
De plek waar de baby werd gevonden in 2006. De tekst gaat verder onder de foto.
De plek waar de baby werd gevonden in 2006.
De plek waar de baby werd gevonden in 2006. © Omroep Gelderland
De politie start meteen een groot onderzoek. Wie zijn zijn ouders en waarom is hij om het leven gebracht? De buurt wordt gevraagd naar informatie en ook via de media wordt opgeroepen informatie te delen.
Het jongetje krijgt de naam Sem Vijverberg, bedacht door de kinderen die hem hebben gevonden. Maar ook maanden na de vondst van het kindje, tast de politie nog in het duister. Zelfs dna-materiaal van de baby levert geen match op in de databank van de politie. Maar die heeft de zaak nooit laten rusten.

Goed ontvangen

De flyeractie van de politie werd zaterdag goed ontvangen. "Een prima actie", zegt een man die net een flyer in handen heeft gekregen. "Als daarmee toch wat meer de waarheid aan het licht komt over de baby. Het is een verschrikkelijke gebeurtenis."
En zo denken meer mensen erover. Een vrouw die vlak bij het mobiel medialab staat, zegt dat ze het een goed initiatief vindt. "Laat het maar opgelost worden", zegt ze.
De vraag wie baby Sem om het leven heeft gebracht, is niet het eerste media-offensief dit jaar van de politie. Begin januari werd veel aandacht geschonken aan de zaak van Els Slurink uit Groningen. De 33-jarige Sluring werd in 1997 vermoord in haar woning. Ze overleed aan een steekwond. Na het media-offensief kreeg de politie 140 tips binnen. Een 44-jarige man werd kort daarop aangehouden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!