Instellingen

Loes ten Dolle is het stemmenkanon van de Achterhoek

Loes ten Dolle.
Loes ten Dolle. © REGIO8
WINTERSWIJK - De meeste voorkeursstemmen in de Achterhoek en aan de basis van een nieuwe starterslening in Winterswijk. Het politieke leven lacht Loes ten Dolle toe.
Een plek in de Tweede Kamer lijkt te hoog gegrepen, daarvoor staat ze als nummer 35 te laag op de lijst van D66. Maar ze heeft wel een succesvolle campagne gevoerd voor de verkiezingen, want ze heeft veruit de meeste voorkeursstemmen opgehaald in de Achterhoek.

Ruim 700 meer

Van de inwoners in Winterswijk, Aalten, Oost Gelre, Berkelland, Bronckhorst, Oude IJsselstreek, Doetinchem en Montferland maakten in totaal 1954 mensen het vakje bij haar naam rood. Ruim 700 stemmen meer dan de 1206 stemmen voor nummer 2 op de Achterhoekse ranglijst van kandidaten met de meeste voorkeurstemmen, het uit Lintelo afkomstige Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks. Erik Haverkort (VVD) volgt met 789 stemmen, voor Hans Boerwinkel (SP, 552) en Ilse Saris (CDA, 530).
"Ik heb landelijk in totaal 4250 voorkeursstemmen gekregen en ben bij D66 qua stemmen als nummer 20 op de lijst geëindigd", zegt Ten Dolle. "Behalve de Achterhoek heb ik landelijk een bepaalde achterban, namelijk de jongeren. Ik ben blij dat ik vanuit de Achterhoek ook een signaal heb afgegeven, zo van: neem ons ook serieus."
Het Achterhoekse stemmenkanon heeft het mislopen van een Kamerzetel verteerd. "Zeker. Je kunt wel zielig in een hoekje gaan zitten, maar er ligt in Winterswijk nog werk genoeg. Ik ga gewoon door, met volle energie."

'Niet alleen roepen'

Ze heeft als fractievoorzitter van D66 Winterswijk het eerste succesje alweer binnen: een nieuwe starterslening voor starters op de woningmarkt. Het huidige college wilde er eigenlijk mee stoppen, omdat er te weinig animo voor was, waarop Ten Dolle met een nieuw initiatiefvoorstel kwam om de regeling er toch door te krijgen.
Best bijzonder omdat de voorbereiding op het indienen van zo'n nieuw wetsvoorstel veel tijd in beslag neemt. "Dat klopt. Je moet alles zelf schrijven, dus ik ben er behoorlijk druk mee geweest", zegt Ten Dolle. "Maar als je oppositie wilt voeren moet je ook wat doen en niet alleen roepen."
Bovendien is het al het tweede initiatiefvoorstel van Ten Dolle, nadat ze al voor elkaar kreeg dat jongeren vanaf 12 jaar een onderwerp op de agenda gemeenteraad kunnen zetten. "Zo'n nieuw wetsvoorstel is in de geschiedenis van de Winterswijkse politiek tweemaal gebeurd, door mij, en ze zijn unaniem aangenomen."

'Pleisters plakken'

Door de nieuwe lening kunnen starters op de woningmarkt in Winterswijk een beroep doen op een subsidiepot van 800.000 euro (van provincie en gemeente). Voor huizen tot 220.000 euro kan maximaal 25.000 euro worden geleend, waardoor starters meer mogelijkheden hebben voor de aankoop van een woning. De maximale koopsom bij de vorige starterslening bedroeg 170.000 euro.
Ten Dolle heeft ook rekening gehouden met de duurzame doelstellingen van de gemeente. Starters kunnen kijken naar een energie-neutrale woning van maximaal 250.000 euro. Daarvoor kan 40.000 euro worden geleend.
Ze kreeg donderdagavond de steun van de voltallige raad, al vergeleken sommige fracties de regeling met 'pleisters plakken'. "Het is een mooie handreiking waardoor jongeren kunnen meedoen op de woningmarkt", reageert Ten Dolle. "De oude regeling was niet meer van deze tijd. Jongeren kunnen het bedrag rentevrij aflossen, maar er zit wel degelijk een kredietcheck op. Net als bij de bank."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!