Instellingen

Woningen langs A2 kunnen blijven staan

WAARDENBURG - Als de A2 de komende jaren tussen knooppunt Empel en Deil wordt verbreed, kunnen de woningen langs de snelweg bij Waardenburg gespaard blijven. Dat bleek woensdagavond tijdens een online voorlichtingsbijeenkomst voor belangstellenden.

Bij Waardenburg is de achterwand van een dertigtal woningen aan de Weerdenborch onderdeel van de huidige geluidswal van de snelweg. Bij de verbreding van de weg komt de A2 nog eens 3,5 meter dichter bij de woningen te liggen. Ook voor de bewoners van de Veerstraat en de Dorpstraat komt de snelweg een stuk dichter bij de huizen te liggen.

De A2 wordt de komende jaren verbreed van twee maal drie naar twee maal vier rijstroken. Bij Zaltbommel komt er een extra brug over de Waal. Bij Waardenburg moet de weg wel iets smaller worden om ver genoeg bij de bestaande woningen weg te kunnen blijven.

Hinder omwonenden zal zeker toenemen

De ontwikkelaars vertelden verder dat de hinder van het verkeer in de toekomst zal toenemen. Dat geldt voor zover geluid als trillingen en mogelijk ook de luchtkwaliteit.

Wel zeggen de ontwikkelaars dat als de wettelijke normen zullen worden overschreden er extra maatregelen genomen moeten worden. Meer moet nog duidelijk worden in de verdere planuitwerking.

Veel bewoners wilden al weg

Uit een mini-enquête onder bewoners langs de A2 in Waardenburg bleek dat een groot deel eigenlijk al liever wil verhuizen vanwege de te verwachte toename van hinder door de snelweg.

Volgens voorzitter Gilles Tebrunsvelt van Waardenburgs Platform is een afstand van 15 meter tussen de weg en de woningen veel te klein en zelf gevaarlijk voor de bewoners. Vanaf 2025 zullen de werkzaamheden rond de verbreding tussen Deil en Empel beginnen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!