Instellingen

Zeer zeldzaam bos verrijst langs de Oude Waal

De aanplant van het hardhoutooibos in de Geitenwaard.
De aanplant van het hardhoutooibos in de Geitenwaard. © Staatsbosbeheer

HERWEN - Staatsbosbeheer gaat in natuurgebied Gelderse Poort een voor ons land zeer zeldzaam bos aanplanten. Het gaat om hardhoutooibos, dat in Nederland maar op drie plekken voorkomt.

Het bos komt in de Geitenwaard in de gemeente Zevenaar, langs de Oude Waal bij Herwen. Het aanplanten is onderdeel van een natuurprogramma langs de grote rivieren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit(LNV).

Wilgen en populieren

In uiterwaarden langs de grote rivieren groeien ooibossen. Dat zijn bosschages die er goed tegen kunnen dat ze regelmatig onderlopen door hoogwater. Meestal gaat het om zachthoutooibossen van wilgen en populieren. Die boomsoorten hebben geen last van water.

Bomen als eiken, esdoorns, haagbeuk en zoete kers kunnen veel minder goed tegen wateroverlast en groeien daarom alleen op plekken die bijna nooit onderlopen. In Nederland zijn dergelijke plekken langs de rivieroevers zeer zeldzaam. Hardhoutooibos staat nu alleen in de Millingerwaard, bij Cortenoever in Brummen en bij het Overijsselse Zalk.

Staatsbosbeheer gaat in de Geitenwaard, een terrein van Rijkswaterstaat, meteen een heel bos aanplanten. De dienst hoopt dat er in het bos zeldzame planten gaan groeien zoals maarts viooltje, besanjelier en muskuskruit, die op hun beurt weer vogels als de blauwborst en de nachtegaal aantrekken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!