Instellingen

GLD doc - Afscheid van een Meester

Joop gaat nog een keer terug naar de Bachstad.
Joop gaat nog een keer terug naar de Bachstad.
Dertig jaar was hij dirigent van Toonkunst Arnhem en bijna net zo lang gaf hij leiding aan Bachkoor Apeldoorn. Maar Joop Schets wilde stoppen voordat hij over zijn hoogtepunt heen is.
De Matthaus Passion in de Parkzaal van Musis Sacrum in Arnhem zou zijn afscheidsconcert worden. Het liep even anders. Corona gooide roet in het eten. Geen afscheidsconcert, zelfs geen afscheidsrepetitie meer. Het werd afscheid nemen online in een bijna lege kerk in Oosterbeek met dertig mensen.
Afscheid van een meester is een documentaire over dirigent Joop Schets. De camera volgt hem naar Bachstad Leipzig waar hij zich in februari 2020 nog één keer wil laten inspireren door de grote meester in aanloop naar die geplande laatste Matthäus in april. De camera is er ook bij als hij voor de laatste keer enkele koorleden treft. En de camera gaat met hem mee naar de zaal waar het laatste concert had moeten plaatsvinden.
We zien een mooi portret van een dirigent met een passie voor Bach. Een dirigent ook die zijn koorleden enthousiast meenam in zijn repetities, maar soms ook best vervelend kon zijn en een dirigent die ondanks het gemis van zijn afscheidsconcert met heel veel trots terug kijkt op de afgelopen 30 jaar: "Dat is toch veel mooier dan kijken naar wat je niet hebt."
De documentaire Afscheid van een Meester is op 5 april om 17.25 uur te zien bij Omroep Gelderland. De documentaire online (terug)kijken? Dat kan via Uitzending Gemist.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!