Achterhoek / Rivierengebied

Cor filmt en verzamelt alles over Heerewaarden: 'Een enorm archief'

Cor van Zetten.
Cor van Zetten. © Omroep Gelderland
HEEREWAARDEN - Zonder het verleden te kennen, weten we niet wat we met de toekomst moeten. Daarom is het belangrijk dat de geschiedenis goed wordt bijgehouden. Hoewel dat vanzelfsprekend lijkt, moet het wel gebeuren. We vinden het leuk om naar oude filmbeelden van vroeger te kijken, maar wie bewaart de filmbeelden van vandaag de dag? In Heerewaarden hoeven ze zich daar niet druk over te maken.
Daar regelt Cor van Zetten het archief. Al tientallen jaren filmt hij alles wat in de omgeving gebeurd, knipt hij krantenartikelen uit en het belangrijkste: hij archiveert alles netjes. "Ik weet niet beter, als 'menneke' van een jaar of 8, was Cor aan het filmen als Sinterklaas aankwam. Kermissen, schoolreisjes, carnavallen, Koninginnedagen. Alles is bewaard gebleven op die manier", vertelt wethouder Erik van Hofte.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Cor filmt en verzamelt alles over Heerewaarden: 'het is een enorm archief' - De Gulden Gelderlander
Als je iets wilt weten over de geschiedenis van Heerewaarden, moet je dus bij Cor zijn. Belangeloos heeft hij in al die jaren een enorm archief opgebouwd. De eerste carnavalskrant? Die kan hij zo pakken. Wil je de tweede of derde lezen? Ook geen probleem.
Voor enkele inwoners uit het dorp reden genoeg om Cor te verrassen. In het programma De Gulden Gelderlander verrast presentator Jochem van Gelder de archivaris. Hij wordt onderscheiden tot 'Gulden Gelderlander', iemand die zich belangeloos inzet voor een ander.
Bekijk hier de hele uitzending van De Gulden Gelderlander.
De Gulden Gelderlander - Aflevering 9