Nieuws

Op dit landgoed leven heikikkers en vleesetende planten

BARNEVELD - Landgoed Klein Bylaer is een oud boerenlandgoed. Behalve een boerderij met weilanden en akkers vind je er vennetjes, bos en heide. Door opwellend water is het gebied ondanks zijn hoge ligging drassig en nat. Een vlonderpad voert je langs de mooiste plekjes.
Ecoloog André de Bonte van Geldersch Landschap en Kasteelen vertelt meer over de natuur op het landgoed. Er leven verschillende soorten libellen en andere insecten. Ook de heikikker kun je hier tegen het lijf lopen. De mannetjes van de heikikkers kleuren rond deze tijd van het jaar blauw.
Luister naar de radioreportage. De tekst gaat daaronder verder.
Op de bodem van de vennen op het landgoed bij Barneveld groeien veenmossen. Deze plantaardige sponzen zijn in staat om enorm veel water op te nemen.

Hermelijn is in de winter wit

Ook de hermelijn komt hier voor, vertelt De Bonte. Deze marterachtige krijgt in de winter een witte vacht, waardoor hij nauwelijks opvalt in de sneeuw. Het diertje is een stuk kleiner dan een konijn, toch staat ook dit knaagdier op het menu van de hermelijn. De Bonte legt uit hoe hij de hermelijn zijn prooi overmeestert.
Luister naar de radioreportage. De tekst gaat daaronder verder.

Deze plant houdt wel van een stukje vlees

Op de drassige delen van het natuurgebied groeit zonnedauw. Dit bijzondere plantje vangt met zijn kleverige haartjes op het blad allerlei insecten. Waarom eet dit plantje vlees? André de Bonte legt het uit.
Luister naar de radioreportage. De tekst gaat daaronder verder.
Landgoed Klein Bylaer maakt deel uit van een groter natuurgebied bij Barneveld, genaamd het Paradijs. Door het gebied loopt een 10 kilometer lang klompenpad. De wandelroute gaat grotendeels over onverharde paden.
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.