Nieuws

Geen bebouwing op Nijmeegse stadseiland is geen optie, zegt wethouder

Stadseiland Veur Lent met uitzicht op het Nijmeegse centrum.
Stadseiland Veur Lent met uitzicht op het Nijmeegse centrum. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De Nijmeegse wethouder Vergunst is bereid om een nieuwe stadspeiling te houden over bouwen op het stadseiland Veur Lent. Maar helemaal niet bouwen lijkt hem daarbij niet aan de orde. Met name de Partij voor de Dieren, Stadspartij Nijmegen en de PvdA vinden dat er eerst pas op de plaats gemaakt moet worden voordat het onomkeerbare besluit wordt genomen om huizen te bouwen op het groene stadseiland.
Het college heeft plannen om bij de Hoge Bongerd en op stadseiland Veur Lent 350 tot 500 huizen te bouwen. Honderd daarvan moeten komen op Veur Lent. Volgens wethouder Vergunst wordt dat eiland daarmee groener dan voorheen omdat er nu alleen braakliggende grond ligt.

Eiland groener na bebouwing?

Eline Lauret (Partij voor de Dieren) heeft geen goed woord over voor die stelling van de wethouder. “Blijkbaar ziet deze wethouder het belang van gras en kruiden niet”, zo bracht zij woensdagavond bij de gemeenteraad in.
Wethouder Vergunst houdt vol dat het stadseiland na bebouwing groener is dan het vroeger was. Maar zowel omwonenden als een aantal raadsleden begrijpen niet hoe de bouw van honderd huizen het geheel groener kan maken.
Een van de omwonenden vergeleek het groene stadseiland woensdagavond met Central Park in New York dat ook bewust groen is gehouden om te dienen als groene long. Maar bewoners van de Nijmeegse wijk de Hoge Bongerd zijn bang dat zij de dupe worden als er geen huizen komen op het Nijmeegse stadseiland Veur Lent.

Bewoners elders de dupe?

Het groen laten van het stadseiland betekent dat die huizen elders moeten komen. De bewoners van de Hoge Bongerd zijn bang dat er hierdoor nog meer huizen bij komen in hun wijk. “Ook wij zijn tegen het volbouwen van Veur Lent, maar dat betekent niet dat de woningen dan maar allemaal in de Hoge Bongerd moeten komen”, zo hield bewoner Lotte Krabbenborg de raadsleden woensdagavond voor.
En Arno Wiltink vroeg zich hardop af: “Als veel Nijmegenaren graag wandelen over het stadseiland, moet Hoge Bongerd dan voor de lasten opdraaien? Makkelijk cadeautje.”

Niet bouwen doorkruist alle plannen

Volgens wethouder Vergunst is helemaal niet bouwen op Veur Lent niet realistisch. Dat doorkruist alle plannen in de Waalsprong en het opnieuw doorrekenen zal volgens hem zeker een jaar vertraging opleveren. En dat terwijl er al afspraken liggen met woningbouwcorporaties. Wethouder Vergunst vindt het voorleggen van de keuze om het stadseiland volledig onbebouwd te laten dan ook geen optie.
Maar Rosalie Thomassen (Stadspartij Nijmegen) vreest dat er veel weerstand ontstaat als de gemeente op de nu ingeslagen weg doorgaat. En dat leidt volgens haar uiteindelijk tot een langdurig traject met veel procedures en kosten.
Over twee weken gaat de raad in debat over de plannen van het college.

Zie ook: