Nieuws

Arnhem vindt oplossing voor deel van 'ongewenste' woonboten

De woonboten in de Nieuwe Haven in Arnhem.
De woonboten in de Nieuwe Haven in Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Voor acht van de vijftien woonboten in de Nieuwe Haven in Arnhem is inmiddels een oplossing gevonden. Voor de resterende zeven woonboten is meer tijd nodig, meldt het gemeentebestuur vrijdag.
De woonboten in de Nieuwe Haven zijn al langer een heet Arnhems hangijzer. De gemeente ziet de haven als gebied voor toekomstige bedrijvigheid. Uit dat oogpunt zijn de woonboten ongewenst en zelfs onveilig.
De dertien eigenaren van de in totaal vijftien woningen zijn op z'n zachts gezegd niet blij met de oplossing van het conflict. Ze betitelden de houding van de gemeente eerder als 'een mes op de keel'.

Oplossing gevonden

Nu blijkt dat voor zeven eigenaren van acht woonboten een oplossing is verzonnen. Volgens Jeroen Spaander van Arnhems Peil hebben zij zich uit laten kopen door de gemeente. De gemeente hoopte voor aankomende juli er met alle eigenaren uit te komen, maar die deadline is nu opgerekt naar januari volgend jaar.
Volgens Spaander is nog geen enkele woonbooteigenaar een nieuwe ligplaats beloofd. "De gemeente heeft nog maar één ligplaats aangekocht, waar ze mogelijk twee ligplaatsen van kunnen maken", zegt hij.
Een onderzoek moet de komende maanden meer alternatieve ligplaatsen in beeld krijgen. Dat onderzoek moet voor de zomer gereed zijn.