Instellingen

Apeldoorn wil iets doen aan dodenweg, maar wat?

Het dodelijk ongeval deze week in Lieren.
Het dodelijk ongeval deze week in Lieren. © Luciano de Graaf
APELDOORN - Hoe kan de weg Kanaal Zuid veiliger worden gemaakt, om dodelijke ongelukken in de toekomst te voorkomen? Deze week ging het op de 'dodenweg' wederom mis, ditmaal in Lieren. Tijd voor actie, vindt een meerderheid van de Apeldoornse gemeenteraad daarom. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Een motie om Kanaal Zuid veiliger te maken werd donderdagavond unaniem in de raad aangenomen. Dat betekent dat het gemeentebestuur ermee aan de slag moet. De reden: acht zware verkeersongelukken in een jaar tijd. Drie daarvan waren dodelijk.

Hoe dit probleem op te lossen?

In de motie is onder meer te lezen: 'Welke maatregelen kunnen er genomen worden om de verkeersveiligheid langs het Kanaal te bevorderen (denk aan totale 60 km-zone, vangrails, verlichting)?'. Als aanbeveling roept de motie op samenwerking te zoeken met de provincie Gelderland en de gemeenten Brummen en Rheden, om zo de gehele weg richting Dieren veiliger te maken.
Ook moet het bestuur met een voorstel komen voor een structurele oplossing voor de weg. Wethouder Wim Willems geeft toe dat de weg gezien kan worden als 'gevaarlijk', maar benadrukt wel dat menselijk handelen daaraan vaker ten grondslag ligt dan de inrichting van de weg zelf.

Petitie voor vangrails

Willems tempert de verwachting dat de gemeente op korte termijn veel kan doen, want er ís volgens hem al hard gewerkt aan de veiligheid. Hij pleit voor nader onderzoek. "Maar de motie gaat erbij helpen dat wij deze weg bovenaan ons lijstje hebben staan."
Na het dodelijke ongeval deze week laaide de discussie over de veiligheid van Kanaal Zuid op. Vangrails plaatsen zou al veel kunnen schelen. Een vrachtwagenchauffeur uit Zutphen startte een petitie om precies dat voor elkaar te krijgen. Over de aanleg van vangrails wil wethouder Willems nadenken, als hij zijn plannen maakt.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!