Nieuws

Omwonenden van groene stadseiland voelen zich niet gehoord door Nijmegen

Veur Lent zoals het nu is.
Veur Lent zoals het nu is. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Omwonenden van het Nijmeegse stadseiland Veur Lent voelen zich niet gehoord door de gemeente Nijmegen. Dat bleek woensdagavond toen een aantal van hen hun beklag deed bij de gemeenteraad. Tegen het plan om op en rondom het stadseiland 350 tot 500 huizen te bouwen, bestaat grote weerstand. Een online petitie daartegen is inmiddels al 7200 keer ondertekend.
“Inspraak lijkt een fopspeen”, zo verwoordde een van de bewoners uit de klankbordgroep woensdagavond de kritiek. En Leonie Schuijt van wijkraad Lent zei: “De laatste jaren ervaren wij als burger dat er wel ogenschijnlijk fysieke tijd en ruimte is om je als burger te laten horen, maar dat er niet geluisterd wordt.

Recreatiegebied

Volgens een andere inspreker is het stadseiland "niet een leeg en braakliggend terrein waar elke vorm van invulling een toevoeging is. Dit is een bijzonder buitengebied dat zich inmiddels heeft ontwikkeld tot een hoogstaand recreatiegebied.”
De huidige bewoners van de Hoge Bongerd maken zich vooral zorgen om de 350 tot 500 woningen die de gemeente in het totale gebied op en rondom het stadseiland wil bouwen. Ze vinden dat de gemeente te gehaast te werk gaat en dat de toekomstige projectontwikkelaar te veel speelruimte krijgt om zijn gang te gaan.

Draagvlak

Toch ziet wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) wel draagvlak voor de bouwplannen. Uit een stadspeiling onder 2000 Nijmegenaren blijkt dat er wel ruimte is voor 'iconische bebouwing'. Maar wat daarmee bedoeld wordt, vinden veel raadsleden nog te vaag. Rosalie Thomassen van Stadspartij Nijmegen woensdagavond: “De Eifeltoren is iconisch. Manneken Pis ook.”
De huidige plannen zijn wat betreft Stadspartij Nijmegen veel te vaag en geven de projectontwikkelaar alle ruimte om te bouwen. De lokale partij vindt dat het college niet moet bouwen op het stadseiland, maar hier juist een plek voor rust en recreatie moet creëren. Ook de SP vindt dat er helemaal niet gebouwd moet worden op het eiland dat nu beschouwd wordt als 'de groene long van de stad'.

'Wat mag groen kosten?'

Maar de keuze om helemaal geen woningen te bouwen op Veur Lent kost de gemeente maximaal 12 miljoen euro en dat geld moet dan wel elders gevonden worden, zo vinden de meeste partijen. Charlotte Brand (PvdA) vraagt zich hardop af wat het mag kosten om het stadseiland te laten zoals het nu is.
Maar andere partijen zien nu eenmaal de noodzaak van huizenbouw in een stad waar grote woningnood heerst. Daarnaast wil een deel van de raad ook niet dat er aan de andere kant van het stadseiland, bij de Hoge Bongerd, meer huizen dan gepland worden gebouwd om zo het stadseiland groen te laten. Delano van Luik (CDA): “Dan worden de mensen daar opgezadeld met torenhoge flats.”
Deze week mogen de raadspartijen zogenoemde wensen en bedenkingen geven bij de huidige plannen van het college. De SP, Stadspartij en VoorNijmegen.NU willen de bouwplannen aan de Nijmegenaren voorleggen in een referendum. Volgende week debatteert de raad over de plannen.