nieuws

Politie kan drugscriminelen op platteland te weinig in de gaten houden

Graphic drugsvaten in het buitengebied.
Graphic drugsvaten in het buitengebied. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - In Gelderland valt de politie regelmatig panden binnen om criminele activiteiten te stoppen. In de politieregio Oost, waar Gelderland onder valt, werden vorig jaar 32 drugslabs gevonden en 700 wietplantages opgerold.
Een van die drugslabs vond de politie vorig jaar in de Betuwe, op het platteland van Herwijnen. De politie pakt daar drie mannen op uit Mexico en Colombia. Dat zij een plattelandsgemeente uitkozen om chrystal meth te produceren is opvallend. Burgemeester Servaas Stoop schrok ervan: ''Dat je de zware criminaliteit niet ziet, betekent niet dat het er niet is.'' Samen met meld misdaad anoniem houdt de gemeente nu een campagne om burgers te informeren over verdachte signalen. Of het voldoende is vindt Stoop moeilijk te zeggen: ''Hoe groot het probleem is weet ik niet. Dit omdat criminelen in het geniep opereren. We krijgen wel signalen dat het toeneemt. ''

Capaciteitsprobleem bij de politie

Acht wijkagenten heeft de burgemeester in zijn gemeente met 26 kernen. Volgens hemzelf een goede score, al zouden het er eigenlijk negen moeten zijn. De politie kampt al jaren met een capaciteitsprobleem. De criminaliteit beter in de gaten houden kan volgens de burgemeester alleen als Den Haag het probleem aanpakt. Stoop zou graag zien dat de wijkagenten meer tijd krijgen om de oren en ogen te zijn in het gebied. De politie vraagt zelf ook aan de landelijke politiek om meer wijkagenten.
Bekijk hieronder de video met wijkagent Cindy Sanders:
Meer criminaliteit op het platteland

Het bestrijden van ondermijning in het buitengebied

Niet alleen de politie houdt toezicht in het buitengebied, waar het platteland en de bossen onder vallen. In het Rivierengebied zijn verschillende groepen aanwezig. De wildbeheereenheid, Staatsbosbeheer, particulieren, boa's van de provincie en burgerwachten houden dag en nacht het gebied in de gaten.
Zij zijn verplicht samen te werken met agenten omdat zij niet de middelen en bevoegdheden hebben die de politie wel heeft. Aan Omroep Gelderland laten de verschillende partijen weten dat zij meer tijd van de politie willen. Door de hoge werkdruk van agenten ervaren zij dat samenwerking om ondermijning aan te pakken moeilijk van de grond komt. Zelf de problemen aanpakken mag niet, wat frustreert. Net als burgemeester Servaas Stoop vragen zij om meer blauw op straat.