Instellingen

Gevaarlijke overwegen snel aangepakt na dodelijk ongeval

Een onbewaakte overweg.
Een onbewaakte overweg. © Google Maps

TEUGE - De NS en ProRail nemen per direct veiligheidsmaatregelen bij 28 onbeveiligde spoorwegovergangen, waarvan vijf in Gelderland.

Het gaat om onbewaakte overgangen waar veel zwaar wegverkeer oversteekt en het risico op ongelukken groot is. Zo wordt de overgang op de Bolkhorstweg in Teuge per 18 maart afgesloten. Tot die tijd mag er al geen zwaar verkeer, zoals tractoren en ander landbouwmaterieel, meer van de overweg gebruikmaken.

Boer moet omrijden

Voor boer Harry Bieleman uit Teuge heeft de sluiting grote consequenties. Hij gebruikt de overgang dagelijks om bij zijn percelen te komen, die aan beide kanten van het spoor liggen.

"We kunnen omrijden, maar dat is wel om en je moet over een lastige weg", vertelt hij. Via een drukke N-weg, de Rijksstraatweg, rijdt hij sinds deze week naar zijn weilanden. Niet ideaal, maar hij legt zich erbij neer. "Op een gegeven moment kun je zeggen: je gaat de strijd aan of je komt wat overeen. We hebben het beste voor beide kanten naar boven gehaald." Ter compensatie voor het omrijden krijgt hij van spoorbeheerder ProRail nu een vergoeding.

Snelheidsbeperking

Op overgangen zonder bomen of knipperlichten in Twello (zijweg van Hartelaar) en Leuvenheim (Slooinkdreef) worden voorbereidingen getroffen zodat treinen alleen nog met een maximale snelheid van 90 km per uur mogen passeren. Dat geldt ook voor een overweg op het traject Apeldoorn-Deventer waarvan de NS de plaats niet kon aangeven.

Bovendien vindt er een procedure plaats voor de onbewaakte overgang bij de Parallelweg in De Steeg en is er met de boer afgesproken dat er wel zwaar verkeer overheen mag, maar eerst ProRail hiervan op de hoogte wordt gesteld als dat gebeurt zodat veilig oversteken kan.

ProRail laat weten dat alle onbewaakte overgangen die openbaar zijn voor 2024 dichtgaan of worden opgeheven. Over onbeveiligde overwegen op particulier terrein worden gesprekken gevoerd met de eigenaren, maar de bedoeling is wel dat ook voor die overgangen snel maatregelen worden genomen.

Dodelijk ongeval

De maatregelen volgen op het afgeronde onderzoek naar het dodelijke ongeval bij de spoorwegovergang in het Drentse Hooghalen in mei 2020. Toen kwam een sprinter van de NS in botsing met een zwaar landbouwvoertuig. Daarbij kwam de treinmachinist om het leven.

Volgens de NS en ProRail is de impact van het ongeval groot. "Allereerst bij de directe nabestaanden en ook bij zijn collega's en in de spoorsector."

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!