nieuws

Ziekenhuis roept patiënten terug na fout met mogelijk vuil instrument

Een endoscopische onderzoek
Een endoscopische onderzoek © ANP (ter illustratie
ZUTPHEN - De Gelre ziekenhuizen willen voor de zekerheid bloed afnemen bij 84 patiënten die onlangs een onderzoek ondergingen op de afdeling endoscopie in Zutphen. Er is een 'minimale kans' dat ze het hepatitis b- of c-virus hebben opgelopen tijdens een gastroscopie, een kijkonderzoek in bijvoorbeeld de maag.
Er is een nieuw instrument voor gebruikt dat vooraf anders gereinigd moet worden dan andere apparaten, en "het lijkt erop dat er iets mis is gegaan bij het voorreinigingsproces van een nieuw type scoop", aldus het hospitaal op de eigen site. "Hierdoor kunnen wij niet met volledige zekerheid vaststellen of de scoop die bij deze 84 patiënten is gebruikt, geen virus met zich meedroeg."

Excuses

De kans op gezondheidsrisico's is wel minder dan 1 procent, zegt het ziekenhuis. Het heeft direct maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen en het voorval gemeld bij de gezondheidsinspectie. Ook heeft het de patiënten in kwestie excuses aangeboden in een persoonlijke brief. "Uiteraard vinden wij deze situatie erg vervelend voor de patiënten die dit betreft."
Wie nog niks van de Gelre ziekenhuizen heeft gehoord, hoeft zich geen zorgen te maken. Alle patiënten in kwestie zijn al benaderd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!