Nieuws

Waterschap plaatst honderdste droogtestuw in strijd tegen droogte

In Lochem is woensdag de honderdste droogtestuw geplaatst.
In Lochem is woensdag de honderdste droogtestuw geplaatst. © Waterschap Rijn en IJssel
LOCHEM - In Lochem is woensdag de honderdste droogtestuw geplaatst. De stuwen worden in kleine watergangen gemaakt en kunnen water langer vasthouden bij droogte. Hierbij werkt Waterschap Rijn en IJssel samen met LTO en de boeren.
Jarenlang werd het water eigenlijk zo snel mogelijk afgevoerd. Maar nu is het belangrijk dat dit juist wordt vastgehouden. "Elke druppel telt in een droge zomer zoals we die de afgelopen drie jaar hebben gehad", zegt heemraad Peter Schrijver.

Inzicht en kennis combineren

De aanleg van stuwen zijn het vervolg op de duikerafsluiters, waar ruim 150 boeren aan meededen. Dit zijn opblaasbare ballen, die duikers in sloten afsluiten en ervoor zorgen dat boeren regenwater lokaal kunnen vasthouden.
Het waterschap investeert niet alleen in het plaatsen van stuwen, maar ook in het persoonlijk contact met de boeren. Volgens het waterschap zijn de boeren ten slotte de ervaringsdeskundigen op het gebied van het grondgebruik. En door die ervaring te combineren met de inzichten van het waterschap kunnen samen oplossingen worden gezocht om water vast te houden. Dit is een aanpak waar beide profijt van hebben, aldus het waterschap.

Positief effect

De eerste resultaten van de stuwen zijn al zichtbaar. Boeren merken dat het grondwater op perceelniveau stijgt. Droogtestuwen hebben dus een duidelijk positief effect. Eerder dit jaar werd in de Duivense Wetering een grote droogtestuw geplaatst.