Instellingen

'Dodenweg' langs kanaal eiste drie levens in dertien maanden

Het dodelijk ongeval van dinsdag langs het kanaal bij Lieren.
Het dodelijk ongeval van dinsdag langs het kanaal bij Lieren. © Luciano de Graaf
LIEREN - Het dodelijke ongeluk van dinsdagochtend langs het kanaal in Lieren staat niet op zichzelf. Sinds vorig jaar gebeurden daar zeker zeven ongelukken, waarvan drie met een fatale afloop. Dat blijkt uit cijfers van de politie.
Bij het laatste verkeersongeluk botste een 32-jarige automobilist uit Raalte door nog onbekende oorzaak tegen een boom op de weg Kanaal Zuid. Hij belandde in het water en overleed.
Drie weken eerder kwam op dezelfde weg al een 30-jarige man om het leven bij een eenzijdig ongeval. En op 9 februari van vorig jaar overleed een 81-jarige man nadat zijn auto in het kanaal belandde.

Geen compleet beeld

Naast deze dodelijke ongelukken waren er sinds begin vorig jaar nog vier andere ongelukken langs het water bij Lieren. Zo moest begin vorige maand een inzittende met spoed worden overgebracht naar het ziekenhuis.
Volgens een woordvoerder van de politie zijn dit mogelijk niet alle ongelukken op dit stuk. Bij deze cijfers gaat het alleen om ongevallen ter hoogte van Lieren waarbij politie-inzet is geweest. Een ernstig verkeersongeluk iets verderop bij Loenen waarbij vorig jaar meerdere gewonden vielen, valt er bijvoorbeeld niet onder.
Uit een rapport in opdracht van de provincie Gelderland blijkt dat er op de gehele weg langs het kanaal tussen Dieren en Apeldoorn liefst 42 ongelukken gebeurden in de periode van 2010 tot en met 2015. In 2012 waren er in een half jaar liefst drie dodelijke ongelukken, waarna het traject al als dodenweg werd bestempeld.

Meerdere oorzaken

Hoe het kan dat het vaak mis gaat op de weg langs het kanaal, is niet eenvoudig te zeggen. De exacte toedracht van een ongeluk wordt niet altijd bekend gemaakt. Bovendien kan de oorzaak variëren van een te hoge snelheid tot bijvoorbeeld een suïcidepoging.
Het onderzoek naar het ongeluk van dinsdagochtend loopt nog.
Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of via 113.nl.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!