Nieuws

Bevrijdingsdefilé in Wageningen dreigt voorgoed te verdwijnen

In 2019 werd het Bevrijdingsdefilé in Wageningen voor het laatst gehouden.
In 2019 werd het Bevrijdingsdefilé in Wageningen voor het laatst gehouden. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Het Bevrijdingsdefilé met een militaire optocht op 5 mei in Wageningen dreigt voorgoed te verdwijnen, omdat defensie er niet meer aan zou willen meewerken. De gemeenteraad van Wageningen wil dat voorkomen en roept de krijgsmacht op van mening te veranderen.
In de toekomst wordt het jaarlijkse defilé met militairen hoogstwaarschijnlijk geschrapt. De kosten zouden te hoog zijn en er zijn steeds minder veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. En de belangrijkste reden: defensie heeft aangegeven geen medewerking meer te willen verlenen, vertelt wethouder Leo Bosland maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.
Mocht er toch wel een Bevrijdingsdefilé komen, dan kost dat de gemeente ongeveer 70.000 euro extra, vertelt Bosland. "Maar dan kunnen we alle militairen die bij de vorige defilés aanwezig waren, nóg niet zien omdat defensie daar niet aan wil meewerken."

Ultieme poging

De gemeenteraad, die ietwat overvallen werd door de woorden van de wethouder, zou het een slechte zaak vinden als het Bevrijdingsdefilé voorgoed verdwijnt. "Het defilé maakt onlosmakelijk deel uit van de viering", zegt Rien Bor (Stadspartij). Hij vindt het 'ondenkbaar' dat het defilé met militairen geschrapt wordt. "Stoppen zou een zeer groot gemis zijn", meent ook Esther Koenders (VVD). "Met het defilé wordt een verbinding gelegd met het verleden en de huidige tijd", zegt Jan Dijkstra van het CDA.
De gemeenteraad roept het college en Wageningen 45 daarom nu op om nog een 'ultieme poging' te doen om defensie over te halen ook de komende jaren toch nog medewerking te verlenen aan een Bevrijdingsdefilé in Wageningen. Een motie daarvoor kwam van het CDA en werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Ook een voorstel van de VVD om veteranen te blijven betrekken in de vieringen, werd unaniem aangenomen.
Overigens gaat het Bevrijdingsdefilé dit jaar sowieso al niet door vanwege de coronapandemie.