Nieuws

Chickfriend-eigenaren voor de rechter: 'Van een kale kip kun je niet plukken'

Pluimveehouder Bos uit Barneveld.
Pluimveehouder Bos uit Barneveld. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - De eigenaren van Chickfriend die verdacht worden het verboden middel fipronil in kippenstallen te hebben gebruikt, moeten zich vandaag verantwoorden voor de rechter. "De Chickfriend-eigenaren zijn schuldig", blikt pluimveehouder Theo Bos vooruit. "Maar voor mij hoeven ze geen celstraffen te krijgen."
De rechtbank in Zwolle buigt zich woensdag en donderdag over de zaak. Rond de 360 pluimveehouders, onder wie pluimveehouder Bos uit Barneveld, huurden Chickfriend in 2016 en 2017 in om hun kippenstallen bloedluisvrij te maken. Achteraf bleek dat het Barneveldse ontsmettingsbedrijf daarvoor onder meer fipronil gebruikte in een mengsel. Het middel kwam in de kippen, eieren en mest terecht.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
'Van een kale kip kun je niet plukken', zeggen boeren over Chickfriend-zaak
Bos is ervan overtuigd dat de eigenaren wisten dat de verboden chemische stof in het middel tegen bloedluis zat. Meerdere pluimveehouders hebben volgens Bos naar de samenstelling van het middel gevraagd, maar daar wilden de Chickfriend-medewerkers weinig over zeggen. Zelf vroeg hij er ook naar en kreeg hij de reactie: "Het is eucalyptus en het ruikt ook heel fris, zoals in de sauna. Dat was ook zo, net of je naar de sauna was geweest."

Miljoenenstrop