Nieuws

Fout met briefstemmen in Barneveld en Epe, honderden mensen zijn de dupe

Een inwoner vertrouwde het niet en had de envelop met het verkeerde adres al verscheurd.
Een inwoner vertrouwde het niet en had de envelop met het verkeerde adres al verscheurd. © privéfoto
KOOTWIJKERBROEK - In de gemeenten Barneveld en Epe is een fout gemaakt met briefstemmen. Honderden mensen hebben een retourenvelop met een verkeerd adres erop gekregen.
300 stemgerechtigden is gevraagd hun stembiljet op te sturen naar de gemeente Wageningen, terwijl ze in Barneveld wonen. Ook in de gemeente Epe ging het mis. Daar hebben zo'n 400 inwoners een verkeerde retourenvelop ontvangen.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Fout met briefstemmen, honderden mensen zijn de dupe
"Wij krijgen telefoontjes van inwoners uit Vaassen dat er verkeerde retourenveloppen zijn bezorgd voor sommige briefstemmers (70-plussers). Op de retourenvelop staan de gegevens van de gemeente Hattem in plaats van de gemeente Epe. Dat is heel vervelend", is te lezen op de website van de gemeente.

'Fout drukker'

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken ligt de fout bij de drukker. "De fout is ontstaan bij het machinaal couverteren van de briefstembescheiden", zegt een woordvoerder. "Dat gebeurt door de leverancier van de gemeente die de stembescheiden voor de gemeente drukt." Het komt er op neer dat in de stempakketjes die aan de 70-plussers zijn verstuurd, per ongeluk een verkeerde retourenvelop is terechtgekomen.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat inwoners zich geen zorgen hoeven te maken. Als een briefstem bij de verkeerde gemeente binnenkomt, gaat deze naar de juiste. "Dus als ze in Hattem een brief openmaken voor Epe, dan gaat die terug naar Epe."

Beide enveloppen

De enveloppen met foutieve adressen kunnen dus gewoon gebruikt worden. Het stemgeheim wordt daarbij niet geschonden, want de stem zelf zit in een envelop binnen de retourenvelop en is dus niet meteen bij opening zichtbaar. De woordvoerder van het ministerie laat weten dat de gemeenten de verkeerd geleverde stemmen bij de andere gemeenten op kunnen halen.
De 70-plussers die een foutieve envelop ontvingen kunnen overigens ook een nieuwe bij hun gemeente aanvragen en hun stem vervolgens meteen naar de juiste gemeente opsturen.