Nieuws

Micky zit samen met haar paarden vast in het buitenland na uitbraak virus

Het Rhinovirus maakt paarden ziek en kan zelfs dodelijk zijn.
Het Rhinovirus maakt paarden ziek en kan zelfs dodelijk zijn. © Pixabay
VALèNCIA - De internationale paardenwereld is tot stilstand gebracht, nadat het Rhinopneumonie-virus uitbrak op een paardenconcours in Valencia. Micky Morssinkhof van Paardensportcentrum Lichtenvoorde zit met twaalf paarden vast in de Spaanse stad. Zes van haar paarden zijn ziek.
Het begon met geruchten over paarden met een te hoge lichaamstemperatuur, vertelt Morssinkhof. Maar al snel werd de situatie vorige week ernstiger in Valencia. "De aanpak was misschien wel langzaam."
Het Rhinovirus verspreidde zich rap onder de internationale wedstrijdpaarden. Inmiddels vertonen veel paarden klachten van het virus, dat in sommige gevallen zelfs dodelijk is.

Koorts

Micky Morssinkhof reisde met twaalf paarden af naar het concours in Spanje. Zes van hen vertonen nu lichte klachten, zoals koorts, die wijzen op het Rhinovirus. De andere zes paarden lijken gezond.
Toch maakt Morssinkhof zich zorgen: "Het kan zijn dat een paard na een paar dagen nog nieuwe symptomen krijgt. Je wil dat het goed gaat met de paarden."
Maar als het goed blijft gaan met de zes gezonde paarden, mogen deze aanstaande woensdag terug naar Nederland. Terug in Lichtenvoorde moeten deze paarden wel in quarantaine. Voor de andere zes zit een terugreis er voorlopig nog niet in. Morssinkhof: "Ik blijf hier ook voorlopig. Ik wil bij de paarden zijn."
Luister naar een gesprek met Micky Morssinkhof over het Rhinovirus.