nieuws

Museum Het Valkhof gered, Nijmegen betaalt 16 miljoen euro

Directrice Hedwig Saam voor een schilderij in een klimaatvitrinekast.
Directrice Hedwig Saam voor een schilderij in een klimaatvitrinekast. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het Nijmeegse Valkhofmuseum is gered. De gemeenteraad ging woensdagavond akkoord met een reddingsplan van 16 miljoen euro. Aan de steun wordt wel als eis gesteld dat het museum in de toekomst niet meer bij de gemeente aanklopt om gaten in de begroting te dichten.
De gemeente koopt het gebouw voor 4,9 miljoen euro. Maar dat geld komt in de loop der jaren terug, omdat het museum huur gaat betalen. Daarnaast betaalt de gemeente 11 miljoen euro mee aan een grondige verbouwing.

Flinke bedenkingen

Over beide bedragen hadden veel raadsleden woensdagavond flinke bedenkingen. Het opknappen van de technische installaties en verbeteringen aan de entree begrepen alle raadsleden wel. Maar overige ingrepen, zoals het naar voren halen van de horeca van het museum en een verbinding naar het Valkhofpark, gingen sommige raadsleden te ver.
Volgens SP-raadslid Marij Feddema blijkt nergens uit de plannen dat dit het aantal bezoekers zal verhogen. "Ik vrees dat er dan ook veel koppen koffie geschonken moeten gaan worden om deze investering eruit te halen."
SP en Stadspartij Nijmegen stelden voor onderdelen uit het totaalplan te schrappen en op die manier 5 miljoen euro te besparen. Maar hun voorstel haalde het niet. Volgens wethouder Noël Vergunst kunnen er ook niet zo maar onderdelen uit het totaalplan geschrapt worden. Het hele plan moet dan 'terug naar de tekentafel' met het risico dat het museum tijdelijk dicht moet.

Midgetgolfbaan

Ook het voorstel van de PvdA om het plan van het museum nog eens te laten onderzoeken door een onafhankelijk bureau haalde het niet. Dat hoeft ook niet volgens wethouder Vergunst, omdat dat al is gedaan. Maar de raadsleden hebben geen inzage gekregen in de stelling dat het museum na de verbouwing jaarlijks 125.000 bezoekers gaat trekken, zo moest de wethouder toegeven. En veel raadsleden twijfelen ook aan die verwachting.
Maar het alternatief zien de meeste raadsleden ook niet zitten. "Moeten we deze aankoop niet doen? Moeten we het museum niet verbouwen?", zo verwoordde Paul Eigenhuijsen van VoorNijmegen.NU het dilemma. "Je kunt dan de collectie ergens anders onderbrengen en het pand platgooien en er weer een midgetgolfbaan aanleggen."

Geen gaten in begroting meer dichten

Het compromis werd gevonden in een voorstel van het CDA om het Valkhof nu nog wel het benodigde geld te geven, maar onder voorwaarde dat ze niet nog eens aankloppen als ze een tekort hebben in de begroting. Daar kon ook wethouder Vergunst mee leven.
Dat beperkt zich wel tot de tegenvallers in de lopende begroting, zo lichtte Mark Buck (CDA) zijn motie toe. Als zich in de toekomst een keer de kans van de eeuw voordoet voor een prachtige expositie in samenwerking met bijvoorbeeld het Louvre? Dan mag het museum best aankloppen bij de gemeenteraad en die zal dan bekijken of daar dan geld voor beschikbaar is.
Maar zo ver is het nog niet. Eerst kan Het Valkhof de plannen voor de grondige renovatie en verbouwing verder gaan uitwerken.