Nieuws

Nieuwe centrum voor volwassen transgenderzorg in Nijmegen

Het centrum biedt zorg bij genderdysforie.
Het centrum biedt zorg bij genderdysforie. © ANP
Het Nijmeegse Radboudumc begint maandag met transgenderzorg voor volwassenen, nadat het ziekenhuis vorig jaar al een speciale transgenderpoli opende voor kinderen. Het nieuwe centrum voor volwassenen kan 200 transgender personen per jaar behandelen.
De nieuwe poli levert zorg en begeleiding voor mensen met genderdysforie, ofwel het gevoel dat het geslacht waarmee je bent geboren niet bij je past. Het Radboudumc biedt onder meer psychologische diagnostiek en begeleiding, maar ook behandelingen met hormonen en geslachtsveranderende operaties.

Eerdere ervaring

Het ziekenhuis was de afgelopen tijd druk met het samenstellen van specialistische teams. De eerder opgedane ervaring in de poli voor kinderen kwam daarbij goed van pas, stelt het ziekenhuis. Dat werkt samen met onder meer het Amsterdam UMC en ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.

Wachtlijsten

Het Radboudumc constateert dat steeds meer mensen hulp zoeken vanwege genderdysforie. Dat leidt tot wachtlijsten bij specialisten. De transgenderzorg in Nijmegen moet die lijsten verkorten.