Stedendriehoek / Achterhoek

Politie grijpt in bij druk terras in Laren, één aanhouding

Grote groep mensen weggestuurd uit Kronenburgerpark in Nijmegen.
Grote groep mensen weggestuurd uit Kronenburgerpark in Nijmegen. © Omroep Gelderland
LAREN - De politie heeft zaterdag aan het begin van de avond tientallen mensen verwijderd bij restaurant Witkamp in het Gelderse Laren. Het restaurant aan de Dorpsstraat had mensen opgeroepen te komen in het kader van de actie 'Unlock de horeca'.
Met 'Unlock de horeca' pleiten café- en restauranthouders voor versoepeling van de coronamaatregelen. Restaurant Witkamp riep mensen via Facebook op om langs te komen voor een 'vredelievende actie'.
Beelden op social media laten echter zien hoe agenten de omgeving van het restaurant schoonvegen, omdat het er te druk werd. Op de beelden is te zien dat er zich in de buurt inderdaad veel mensen ophielden. De politie zette ook honden in.

'Groep van 150 tot 200 personen'

Volgens de politie was er sprake van een grote groep van 150 tot 200 personen. Er zou alcohol worden gedronken en geen afstand gehouden. "Aanwezige agenten hebben mensen eerst gewaarschuwd om te vertrekken en een groot deel ging ook netjes weg. Helaas bleef een groep van zo’n 80 mensen staan die weigerde om te vertrekken, ondanks meerdere waarschuwingen", meldt de politie.
De politie meldt ook dat agenten uiteindelijk iedereen hebben weggestuurd. Eén persoon is aanhouden wegens opruiing.

Kritiek op politie

Op Facebook bedankt restaurant Witkamp iedereen 'voor de massale steun'. Elders op Facebook klinkt opvallend veel kritiek op het optreden van de politie. Mensen spreken over 'spijtig machtsvertoon' en een 'belachelijke vertoning' van de politie.