Nieuws

'Slachtoffers' van droogte onder de hamer

Pieter Westerhof van Bosgroep Midden Nederland
Pieter Westerhof van Bosgroep Midden Nederland © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een boom veilen? Waarom ook niet! In Schaarsbergen gingen er zaterdag heel wat onder de hamer, samen goed voor 900 kubieke meter hout. Belangstellenden konden bieden op bijvoorbeeld inlandse eik, acacia, iep en douglas. Onder de geveilde bomen waren ook 'slachtoffers' van de droogte in Nederland.
De veiling is een jaarlijks initiatief van de Bosgroepen, een groep onafhankelijke eigenaren van bos- en natuurterreinen. Het was zaterdag zelfs de vijfentwintigste editie van de veiling, en het was de tweede keer dat Alexander Pechtold de veilinghamer hanteerde. De oud-burgemeester van Wageningen en oud-politicus heeft sinds 1995 een diploma veilinghouder op zak.

Loodzwaar

Bijna alle bomen waren voorafgaande aan de veiling te bezichtigen op de oude Duitse rolbaan bij Schaarsbergen. Twee bomen waren echter zó loodzwaar dat ze niet vanuit het Arnhemse park Zypendaal te vervoeren waren.
Kijk en luister naar Alexander Pechtold over de veiling. De tekst gaat eronder verder
Het hout is geschikt voor veel doeleinden

Droogte

Onder de veilingwaar waren veel oude bomen die de droogte van de afgelopen jaren niet overleefden. Pieter Westerhof van de Bosgroep Midden Nederland noemt een 'flinke zwarte noot' als klapper van de veiling. Het gevaarte stond tot voor kort bij kasteel de Haar bij Utrecht.

Geschikt voor veel

Veel van het geveilde hout is goed geschikt voor gebruik in meubels, kunstvoorwerpen, restauraties, vloeren en boten. "Het is leuk om te merken voor welke verschillende doeleinden iedereen het hout koopt", zegt Westerhof. De één gebruikt het om er tafelbladen van te maken, de ander om molens mee te restaureren.