nieuws

Staring College betaalt losgeld na grote cyberaanval

Het Staring College werd getroffen door een cyberaanval.
Het Staring College werd getroffen door een cyberaanval. © ANP
LOCHEM - Het Staring College is deze week getroffen door een grote cyberaanval. De middelbare school uit Lochem en Borculo heeft losgeld betaald om te voorkomen dat er langere tijd geen onderwijs kan worden gegeven. Dat zegt bestuurder Carlien Krist-Spit van het Staring College.
De school merkte de aanval afgelopen dinsdag op. Veel gegevens bleken versleuteld te zijn en daarmee waren de bestanden niet meer toegankelijk. Daarmee kwam "de continuïteit van het onderwijs en de examens in gevaar", aldus Krist-Spit.
De school besloot uiteindelijk in te gaan op de eis om losgeld te betalen, om weer toegang te krijgen tot de gegevens. Om hoeveel geld het gaat, vertelt de bestuurder niet. “We hebben aangifte gedaan bij de politie en die doet nu onderzoek. Daarom kan ik er niet veel over zeggen.”
“Deze situatie voelt voor alle betrokkenen als een nachtmerrie. Het besluit dat we hebben genomen gaat in tegen al onze principes, het voelt heel slecht. Echter, het belang om het onderwijs doorgang te laten vinden, juist in deze tijd, heeft de doorslag gegeven”, aldus Krist-Spit.

Maandag geen lessen

Er wordt volgens haar hard gewerkt om het onderwijs snel te kunnen hervatten. Zo krijgen alle leerlingen nieuwe inloggegevens om digitaal les te kunnen volgen.
Maandag blijft de school volgens Krist-Spit sowieso dicht. Ook online kunnen nog geen lessen worden gegeven. “We willen de lessen zo snel mogelijk hervatten, hopelijk dinsdag.”