nieuws

Oproep levert 6000 dode muggen op, opsturen is niet meer nodig

Doodgeslagen mug.
Doodgeslagen mug. © ANP
WAGENINGEN - Er is massaal gehoor gegeven aan de oproep van de Wageningen Universiteit om dode muggen op te sturen. De verbaasde onderzoekers hebben in ruim een week tijd zeker 6000 dode muggen ontvangen.
Het zijn er zoveel dat de onderzoekers de oproep nu intrekken. "Het is heel bijzonder om zoveel respons te ontvangen", zegt muggenonderzoeker Sander Koenraadt enigszins verrast.
De oproep werd gedaan in het kader van onderzoek naar welke steekmuggen overlast veroorzaken in de winter en waar ze vooral rondvliegen. Ook zijn de onderzoekers benieuwd bij welke andere dieren de muggen bloed drinken en of deze steekmuggen ziekteverwekkers bij zich hebben.

'Ik hoef hem niet meer terug'

De actie zou tot en met 16 maart duren, maar is nu dus al stopgezet. Tot verbazing van Koenraadt kwamen er namelijk postzakken vol enveloppen met muggen binnen. "Soms kwamen de muggen samen met een leuke boodschap zoals, veel succes ermee, ik hoef hem niet terug."
De onderzoekers hadden niet verwacht dat zoveel mensen zouden meedoen, vooral niet in februari. "Iedereen associeert muggen toch met de zomer, al wisten we natuurlijk dat sommige muggen actief blijven in de winter."
De komende tijd onderzoekt de Wageningen Universiteit of het inderdaad gaat om steekmuggen en om welke soorten. Muggen opsturen kan niet meer, maar muggenoverlast kan nog wel worden doorgeven op muggenradar.nl