nieuws

Stempassen voor doden en vertrokken inwoners, gemeente blundert

Stempassen voor doden en vertrokken inwoners, gemeente blundert.
Stempassen voor doden en vertrokken inwoners, gemeente blundert. © ANP
GELDERMALSEN - De gemeente West Betuwe heeft per ongeluk stempassen voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezing gestuurd naar inwoners die zijn overleden of verhuisd. Dat maakt de gemeente woensdag bekend. In totaal gaat het om 850 verkeerd verstuurde stempassen.
De passen zijn vorige week verzonden. Bij het afdrukken van de passen is volgens de gemeente een verkeerde peildatum gebruikt. Daardoor kregen mensen die in het vierde kwartaal van 2020 overleden, toch een stempas opgestuurd. Hetzelfde geldt voor mensen die in die maanden verhuisden. Hun pas ging naar hun oude adres in West Betuwe.

Excuus en onderzoek

De gemeente zegt de fout te betreuren en stuurt een excuusbrief naar nabestaanden. De gemeente onderzoekt waar het fout is gegaan, zodat het niet nog een keer kan gebeuren. Ook is melding gedaan van een datalek bij instanties die zich daarmee bezig houden.

Ongeldig

De stempassen die naar een overleden inwoner zijn gegaan, zijn ongeldig verklaard. Mensen die in het vierde kwartaal in de gemeente West Betuwe kwamen wonen, krijgen uiterlijk 3 maart alsnog een stempas.