Nieuws

Topdrukte in de wasstraat: 'Iedereen wil een blinkende auto'

Het is druk in de wasstraten.
Het is druk in de wasstraten. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Duizenden automobilisten gaan dit weekend met hun auto aan de slag, want het zout moet eraf. Bij wasstraten in Gelderland staan deze zaterdag lange rijen.
Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen na een vorstperiode en zeker als het daarna ook nog lenteachtig wordt, weet ook Mathijs Kleiboer van Carwash Kleiboer in Apeldoorn: "Dan wil iedereen een blinkende auto."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Topdrukte in de wasstraat: 'Iedereen wil een blinkende auto'
Het zout dat in vorstperiodes op de weg wordt gestrooid tegen de gladheid hecht zich aan de auto's die op deze wegen rijden. Als het zout er lang op blijft zitten, kan het slecht zijn voor de voertuigen. Het zout kan bijvoorbeeld roest veroorzaken.
Mensen willen eropuit in een mooie, schone auto
Als de vorstperiode voorbij is en de verwachting is dat deze op korte termijn niet meer terugkomt, dan gaan automobilisten massaal naar de wasstraten.
"Zeker als er na de vorst ook nog eens mooi lenteweer aankomt", zegt Kleiboer. "Dat zorgt ervoor dat mensen nog sterker het gevoel hebben dat er niet meer gestrooid wordt. En bij het mooie weer komt er ook nog eens bij dat je weer naar buiten wilt, eropuit in een mooie, schone auto."

Dit weekend grootste drukte

Dit weekend wordt de grootste drukte verwacht. Het eerste moment na de vorstperiode dat iedereen vrij heeft en het mooi weer wordt. "We verwachten topdrukte, maar het was de hele week al druk", vertelt Kleiboer.
Wie zijn auto wil poetsen, moet rekenen op een wachtrij van minimaal 20 minuten. "We hebben twee locaties hier in Apeldoorn. Op vrijdag stonden er al overal auto's rondom de wasstraten en dat wordt dit weekend alleen nog maar meer."