Nieuws

Kappers verlichten kapsalons: 'Geen vijf voor twaalf, maar één voor twaalf'

Kapper Tieleman voert actie: "Het is één voor twaalf".
Kapper Tieleman voert actie: "Het is één voor twaalf". © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Kappers in Gelderland hebben donderdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur het licht in hun salons aangedaan. Het was een protestactie om aan te geven, dat ze vinden, dat hun zaken weer open moeten en dat er meer financiële steun moet komen. Ook kapper Coos Tieleman uit Nijmegen deed mee: "Het is niet vijf voor twaalf, maar het is één voor twaalf."
Tieleman zegt dat terwijl hij de grote bouwlampen in zijn kapsalon Kunst en Knipwerk plaatst. "Het water staat ons letterlijk aan de lippen."
De kappers zijn door het coronavirus sinds half december noodgedwongen dicht en van heropening is nog lang geen sprake, zo lijkt het. Dat betekent dat ze inkomsten mislopen en de overheid compenseert dat niet voldoende, vinden de kappers. Kortom ze willen weer open.
Niet alleen in Nijmegen verlichtten kappers hun zaak, ook in Borculo en Arnhem bijvoorbeeld, tekst gaat daarna verder:
Borculose kapperszaak verlicht
De lampen brandden ook bij La Coupe in Arnhem
De kappers wijzen op de omringende landen. In België mogen de kappers alweer open en in Duitsland mogen de salons vanaf 1 maart weer de deuren openen. Daar peurt Tieleman hoop uit: "Ik zie dat Rutte de Duitse bondskanselier Angela Merkel vaak volgt in de coronamaatregelen."
Kijk hier naar een reportage, de tekst gaat daarna verder:
Kappers verlichten kapsalons: 'Geen vijf voor twaalf, maar één voor twaalf'
Volgens Tieleman hebben de kappers na de vorige lockdown bewezen veilig te kunnen werken. "Kapsalons zijn geen coronabrandhaarden," aldus de kapper. De actie #Lichtvoordathetuitgaat moet begrip kweken voor de situatie waarin de kappers zich bevinden. "Wij hopen dat iedereen dat licht ziet branden bij de kapper en dan gaat nadenken over het feit dat de kappers te lang dicht zijn. Het gaat ook over het welzijn van de Nederlander en daar willen wij graag ons steentje aan bijdragen door gewoon weer open te gaan."
Luister hier naar een reportage met de Nijmeegse kapper
ite kappers doen het licht aan