Nieuws

Op deze drie plekken in onze provincie worden sneller huizen gebouwd

Er komt extra geld voor nieuwe woningen.
Er komt extra geld voor nieuwe woningen. © ANP
NIJMEGEN - Het kabinet trekt extra geld uit om nog eens bijna 45.000 nieuwe woningen versneld te bouwen. Dat meldt demissionair minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Het gaat om dertig projecten verspreid over het land, waaronder in Ede, Nijmegen en Harderwijk.
De Gelderse projecten die zijn goedgekeurd door een speciale commissie zijn de Veluwse Poort in Ede, de Winkelsteeg in Nijmegen en het Waterfront in Harderwijk. Het gaat volgens gedeputeerde Peter Kerris om bijna 3.000 woningen, waarvan minstens vijftig procent 'betaalbaar' is.
"Dit is heel mooi nieuws, er is een groot tekort aan woningen. Nu kan er in Nijmegen, Ede en Harderwijk geïnvesteerd worden in betaalbare woningbouw. We krijgen nu sneller en meer betaalbare woningen. Het gaat om huurwoningen en goedkope koopwoningen", stelt de gedeputeerde.
Tekst gaat verder na de foto:
Gedeputeerde Kerris over geld voor nieuwe woningen.
Gedeputeerde Kerris over geld voor nieuwe woningen. © Omroep Gelderland
In Ede gaat het geld - 3,5 miljoen euro - naar de nieuwe wijk op de plek van de oude kazerneterreinen. Op die plek vangt de gemeente een deel van de groei van Ede op. De Winkelsteeg in Nijmegen is deels een bedrijventerrein, die de gemeente eerder al aanwees als plek waar nieuwe woningen moeten komen.
In Harderwijk gaat het om de derde en laatste fase van het Waterfront. Die bestaat uit de realisatie van een woongebied tussen de verlengde Boulevard, N302, Burgemeester de Meesterstraat en de historische binnenstad. Het totale project van het Waterfront bestaat uit zo'n 1.400 woningen, verdeeld over zeven verschillende woonwijken aan het water.

Betaalbare woningen

Met de impuls van het kabinet is 266 miljoen euro gemoeid, afkomstig uit een potje van een miljard euro dat het kabinet in 2019 had gereserveerd voor de zogeheten Woningbouwimpuls. Bedoeling hiervan is de bouw van 'betaalbare' woningen te stimuleren. Twee derde van de extra huizen is bestemd voor starters en mensen met een laag of middeninkomen. De bouw moet uiterlijk in 2023 beginnen.
De nu toegekende projecten zijn volgens de woonminister divers van aard. Zo gaat het in elf gevallen om de transformatie van bedrijfsterreinen en vier kantoorgebieden en worden daarnaast zeven stationsomgevingen en drie stadscentra 'verdicht' met de bouw van woningen. In Den Haag zijn drie projecten, maar ook plannen in onder meer Amsterdam, Eindhoven en Zwolle zitten erbij.

Tekort aan woningen

In deze tweede ronde van de regeling werden eind vorig jaar 53 projectaanvragen ingediend, waarvan er dus na toetsing 23 afvielen. Volgens Ollongren maken afgewezen voorstellen mogelijk in de volgende tranche alsnog kans als ze worden aangepast. Ze zal daarover met de gemeenten in overleg gaan. Voor de derde ronde is nog ongeveer 250 miljoen euro over.
In Nederland bestaat een flink woningtekort. Dat is de afgelopen jaren verder toegenomen, ondanks de bouw van gemiddeld 75.000 nieuwe woningen per jaar tussen 2016 en 2019.