Nieuws

Zeldzame rode wouw dood gevonden: 'Laat de natuur met rust'

Een rode wouw.
Een rode wouw. © J. Schwiebbe
ARNHEM - Een jonge rode wouw die vorig jaar dood werd gevonden op een nest op de Zuid-Veluwe, is waarschijnlijk overleden door menselijke verstoring. Dat concluderen onderzoekers nu. Een broedende rode wouw, een roofvogel uit de familie van de havikachtigen, is zeldzaam in ons land.
Afgelopen juli broedden er in de natuurgebieden van Geldersch Landschap & Kasteelen maar liefst twee paartjes. De teleurstelling was groot toen op de Zuid-Veluwe een van de jongen dood werd aangetroffen. Het nest van de zeldzame roofvogel trok volgens het Geldersch Landschap en Kasteelen de aandacht van heel veel natuurfotografen.

Illegale hut en drone

"Tijdens het ringen van de vogel zagen de leden van de projectgroep een fotograaf in een tentje op minder dan 30 meter van het nest", vertelt boswachter Clara Wilken. "Bij verdere inspectie bleek er illegaal een vaste hut te zijn gebouwd waarvan meerdere fotografen en filmers gebruikmaakten. Ook heeft er een drone boven het nest gevlogen."
Volgens Wilken zijn rode wouwen uiterst gevoelig voor verstoring. "Niets ontgaat ze. Ze zien hun aas op tientallen meters afstand, dus zien zeker ook alle mensen in de nabijheid van het nest. Wanneer de vogels te vaak worden gestoord, staken ze hun activiteiten zoals het voeren van het jong. Met als gevolg dat het jong verhongert."

'Respecteer de natuur'

Om herhaling te voorkomen roept Geldersch Landschap en Kasteelen natuurfotografen en -filmers op om de natuur te respecteren. "Iedereen is welkom in onze gebieden om te genieten van de natuur en mooie foto’s te maken. Maar stel jezelf de vraag wat voor effect je (herhaaldelijke) bezoek heeft op de natuur", zegt Wilken. "Voel je te gast in de natuur, blijf op paden en wegen, respecteer de bijzondere waarneming en laat de natuur verder met rust."
De natuurorganisatie geeft aan wel meer toezicht rond het nest te hebben gehouden, maar dat dat niet dag en nacht kan. "Je zou juist van de natuurliefhebbers verwachten dat zij de gevolgen van verstoring kennen."
Afgelopen weekend kwamen in de uiterwaarden bij Rheden twee reeën om nadat ze op de vlucht sloegen voor schaatsers. Dat gebied was afgezet om tijdens de extreme weersomstandigheden verstoring te voorkomen. Verschillende schaatsers negeerden de afzetting.